Eveniment

Cea mai nouă ediţie a DOOM, considerat ”Constituţia” limbii române, face dreptate microbiştilor: roş-albaştri, alb-roşii şi alb-albaştri sunt cuvinte nou-intrate în limba română

Cea mai nouă ediţie a DOOM, considerat...

Autor: Adelina Mihai

14.01.2022, 18:55 2170

”Roş-albaştri” sunt fanii sau fotbaliştii clubului Steaua/ FCSB, potrivit descrierii din cea mai recentă versiune a dicţionarului-reper pentru forma corectă a cuvintelor din limba română.

”Roş-albaştri”, ”alb-albaştri”, ”alb-roşii” şi ”alb-violeţi” sunt printre cele mai noi cuvinte intrate în limba română şi se regăsesc ediţia DOOM 3 (Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al limbii române), lansat în această lună.

”Roş-albaştri” sunt fanii sau fotbaliştii clubului Steaua/ FCSB, potrivit explicaţiei din DOOM 3, unde cuvintele nou intrate în limba română sunt marcate cu semnul ”Ă”. Totuşi, în lumea fotbalului românesc, ”roş-albaştri” mai sunt consideraţi fanii sau jucătorii echipelor FC Bihor, ASA Târgu Mureş, Gloria Buzău sau Chindia Târgovişte. Prin urmare, cine îi va numi de acum încolo ”roş-albaştri” pe jucătorii Gloriei Buzău va greşi, conform noilor reguli din limba română.

Cuvinte nou-intrate în limba română mai sunt şi ”alb-albaştri” – fani sau fotbalişti ai Universităţii Craiova, ”alb-roşii” – fani sau sportivi ai clubului Dinamo şi ”alb-violeţi”- fani sau sportivi ai clubului ASU Poli. Din nou, dicţionarul poate crea nemulţumiri pentru că, în comentariile sportive, formularea ”alb-albaştri” poate fi folosită atât pentru jucătorii Universităţii Craiova, cât şi pentru cei ai Poli Iaşi sau Farul Constanţa.

Ediţia DOOM 3 a fost lansată în această lună de către Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti” al Academiei Române. Dicţionarul a fost actualizat după 17 ani (ediţia DOOM 2 a fost lansată în 2005), iar limba română are 3.600 de cuvinte noi începând din acest an.

DOOM este considerat un fel de ”constituţie” a limbii române şi este reperul pentru forma corectă a cuvintelor, iar DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române) este dicţionarul de referinţă pentru sensul corect al cuvintelor.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO