Eveniment

Cea mai nouă lege promulgată de Iohannis: prelungirea mandatelor aleşilor locali

Cea mai nouă lege promulgată de Iohannis: prelungirea...

Autor: Gabriel Pecheanu

17.06.2020, 15:30 898

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind prelungirea mandatelor aleşilor locali până la data de 1 noiembrie.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 17 iunie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale şi pentru modificarea art. 151 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ”, informează Administraţia Prezidenţială.

Camera Deputaţilor a aprobat, luni, proiectul de lege care prevede prelungirea mandatelor aleşilor locali până la data de 1 noiembrie. Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor cu 204 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă” şi 66 de abţineri. Raportul Comisiei juridice a fost de adoptare. În şedinţa comisiei, dar şi în timpul dezbaterilor în plen, liberalii au depus un amendament potrivit căruia data urma să fie decisă prin Hotărâre de Guvern, însă a fost respins.

Proiectul de lege prelungirea mandatelor aleşilor locali a fost aprobat vineri în Senat cu 100 de voturi ”pentru” şi 28 de abţineri.

Marcel Ciolacu (PSD), Florin Roman (PNL), Alfred Simonis (PSD) şi Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) au depus, joi,la Parlament, un proiect de lege pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali până pe 1 noiembrie. Data alegerilor locale din acest an se stabileşte prin lege organică.

Legea prevede că data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării. De asemenea, se menţionează că la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse şi electronic.

Pe 3 iunie CCR a decis că legea iniţiată de PSD privind prelungirea mandatelor aleşilor locali este neconstituţională, deoarece „consacră un paralelism legislativ nepermis”. De asemenea, Curtea Constituţională a hotărât, la aceeaşi dată, cu majoritate de voturi, că şi ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO