Eveniment

Cea mai radicală transformăre a unei firme din Big Four din ultimele două decenii: EY analizează listarea pe bursă sau vânzarea parţială a diviziei globale de consultanţă

Cea mai radicală transformăre a unei firme din Big Four...

Autor: Ştefan Stan

28.05.2022, 12:02 1829

 EY analizează o listare publică sau o vânzare parţială a diviziei sale globale de consultanţă, ca parte a celei mai radicale transformări a unei firme de contabilitate Big Four din ultimele două decenii, potrivit FT. 

O vânzare sau listare a unei participaţii ar ridica perspectiva unei câştiguri masive pentru partenerii actuali ai EY care deţin şi conduc firma, amintind de ofertele publice iniţiale ale Goldman Sachs în 1999 şi Accenture în 2001.

Firma cu 312.000 de angajaţi, care, alături de Deloitte, KPMG şi PwC, domină industria contabilă, ia în considerare o divizare istorică a activităţii sale ca soluţie la conflictele de interese care au afectat profesia şi au atras atenţia autorităţilor de reglementare.

Activităţile de consultanţă ale EY, care oferă consultanţă fiscală, consultanţă şi oferte, au generat anul trecut venituri de 26 miliarde de dolari şi au 166.000 de consilieri.

Activităţile de audit ale EY, care au generat anul trecut venituri de 14 miliarde de dolari, vor rămâne probabil sub formă de parteneriat în urma unei eventuale despărţiri. Unii consilieri ar urma să treacă la partea de audit pentru a sprijini activitatea acesteia în domenii precum cel fiscal, au declarat persoane care cunosc detaliile.

Activitatea de consultanţă nou-independentă ar avea opţiunea de a se constitui ca o companie, ceea ce i-ar permite să preia finanţare externă prin vânzare sau IPO. Noile investiţii ar putea să o ajute să stimuleze creşterea şi să concureze cu afaceri de consultanţă mai mari, cum ar fi Accenture, care a raportat venituri de 51 de miliarde de dolari anul trecut şi este evaluată la aproximativ 200 de miliarde de dolari la bursa de la New York.

De asemenea, o despărţire ar permite activităţii de consultanţă a EY să câştige lucrări de la companii auditate de EY, deschizând o serie de noi clienţi potenţiali care, în prezent, sunt inaccesibili în conformitate cu normele de independenţă.

EY a fost consiliată în privinţa planificării sale de către JPMorgan şi Goldman Sachs, au declarat persoane care au cunoştinţă de acest lucru. Băncile au refuzat să comenteze.

Partenerii seniori ai firmei nu au făcut încă o propunere fermă partenerilor cu privire la oportunitatea de a proceda la o restructurare şi la forma exactă pe care aceasta ar trebui să o ia.

Vânzarea unei părţi a afacerii către acţionari externi ar fi o schimbare radicală. Un partener senior de la o altă firmă a declarat că vânzarea unor părţi ale afacerii şi înmânarea câştigului neaşteptat partenerilor ar modifica semnificativ structura existentă, în care "intri gol şi pleci gol", capitalul afacerii fiind păstrat pentru generaţia următoare.

Cele patru mari firme sunt structurate ca reţele de firme membre naţionale distincte din punct de vedere juridic, care plătesc o taxă anuală pentru utilizarea în comun a mărcii, a sistemelor şi a tehnologiei. Această configuraţie le-a împiedicat să accepte investiţii externe şi a îngreunat realizarea unor revizuiri radicale, care necesită un consens larg la nivelul întregii întreprinderi.

Cu toate acestea, mulţi contabili consideră că EY este cea mai bine plasată dintre cele patru mari firme pentru a impune schimbări internaţionale semnificative, deoarece şefii săi globali au o influenţă mai mare decât în cazul concurenţilor, unde partenerii de rând au mai multă putere.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO