Eveniment

Cea mai mare investiţie din industria românească în ultimii 30 de ani: Prime Batteries Technology din Cernica, unde principalul acţionar este Adrian Polec, un antreprenor care nu a ieşit în faţă, primeşte o investiţie de 1 mld. euro de la conglomeratul european EIT InnoEnergy, în spatele căruia se află ING, Volkswagen sau Siemens

Vicenţiu Ciobanu, CEO Prime Batteries Technology, Adrian Polec, acţionar Prime Batteries Technology, Diego Pavia, CEO EIT InnoEnergy (de la stânga la dreapta)

Vicenţiu Ciobanu, CEO Prime Batteries Technology, Adrian Polec, acţionar Prime Batteries Technology, Diego Pavia, CEO EIT InnoEnergy (de la stânga la dreapta)

Autor: Răzvan Botea

11.11.2022, 00:07 7332

Investiţia va fi în creşterea capacităţii la 8 GWh/an, după ce conglomeratul european EIT a intrat în acţionariat.

Conglomeratul european EIT InnoEnergy, din care fac parte bănci şi companii din Europa precum ING, Volkswagen sau Siemens, a cumpărat o parte din acţiunile producătorului român de baterii Prime Batteries Technology şi a anunţat o investiţie de peste un miliard de euro în producţia de baterii şi sisteme de stocare. Capacitatea anuală de producţie va ajunge la 8 GWh, de la 0,2Wh, cât are în prezent. Prima parte a investiţiei, care înseamnă circa 200 de mil. de euro în 2 GWh producţie anuală, va fi la Cernica, unde Prime Batteries deja are o facilitate de producţie de baterii. Până în 2026 investiţia totală a companiei va fi de peste 1 miliard de euro, potrivit reprezentanţilor companiei.

„Finanţarea va veni de la fonduri de investiţii specializate în energie rege­ne­rabilă în proporţie 30-35%, iar diferenţa o vom acoperi din credite. Am depus şi către Ministerul Energiei un memorandum şi aşteptăm cât mai repede posibil un răspuns. Sunt mai multe măsuri pe care le aşteptăm”, a spus Adrian Polec, acţionar Prime Batteries Technology. Materia primă pentru fabrica de la Cernica, pentru care reprezentanţii companiei spun că au autorizaţia de construire, ar urma să fie adusă din China. Principalele materiale sunt litiu, nichel, cupru şi aluminiu. Ca pieţe de desfacere, reprezentanţii Prime au spus că vizează trei axe: zona de automotive, aplicaţii industriale şi stocarea din producţia de energie regenerabilă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO