• Leu / EUR4.9479
  • Leu / GBP5.6287
  • Leu / USD4.5594
Eveniment

Cea mai mare tragedie din Capitală: Explozie în clubul Colectiv, unde erau sute de persoane. Numărul celor decedaţi a ajuns la 27. Declaraţia dramatică a unui tânăr care a reuşit să iasă printre primii:"Toate bucăţile care luau foc şi se desprindeau din tavan cădeau pe oameni"

Cea mai mare tragedie din Capitală: Explozie în clubul Colectiv, unde erau sute de persoane. Numărul celor decedaţi a ajuns la 27. Declaraţia dramatică a unui tânăr care a reuşit să iasă printre primii:"Toate bucăţile care luau foc şi se desprindeau din tavan cădeau pe oameni"

Autor: Laura Mitran, Greta Bogdan

30.10.2015, 23:19 42441

Mai multe persoane au fost rănite în urma unei explozii, urmată de un incendiu, care a avut loc, vineri seară, în clubul Colectiv din sectorul 4 al Capitalei, unde la acel moment se aflau aproximativ 200 de oameni.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov, în acest moment pompierii încearcă să stingă incendiul şi să evacueze persoanele rămase în incinta clubului.

Totodată, paramedicii acordă primul ajutor mai multor persoane, în timp ce zeci de răniţi au fost transportaţi la spital.

Mai multe ambulanţe SMURD şi ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov se află la faţa locului.

Pompierii intervin cu şase autospeciale de stingere.

Clubul Colectiv găzduia, vineri seară, un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album. Intrarea în club era liberă. 

Spitalul Floreasca nu mai poate primi victime ale incendiului, aşa că un număr mare de persoane este transferat către alte spitale din Capitală. Explozia s-a produs din cauza efectelor pirotehnice care animau spectacolul trupei Goodbye to Gravity. 

La faţa locului se află şeful Departamentului de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi Ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Unul dintre martorii prezenţi în club spune că incendiul a pornit de la un foc de artificii care a aprins bureţii scaunelor, iar apoi focul s-a extins către tavan. "Într-un minut a luat foc tot clubul, toate materialele inflamabile pentru că locul este special amenajat pentru concerte şi este antifonat. De aceea a fost predispus la foc".

"Toate bucăţile care luau foc şi se desprindeau din tavan cădeau pe oameni".

Potrivit declaraţiilor martorului, primele echipaje de poliţie şi pompieri au ajuns abia după 15-20 de minute. Accesul a fost îngreunat de poarta de la intrarea din club, blocată pentru aceste maşini de intervenţie. 

- La faţa locului: 28 maşini SMURD, 28 de la Serviciul de Ambulanţă, 2 maşini de terapie intensivă

-Preşedintele Klaus Iohannis declară că este "cutremurat şi profund îndurerat" de tragicul eveniment din Capitală, adăugând că este un moment trist pentru naţiune şi pentru el personal şi că în aceste momente transmite întreaga compasiune familiilor afectate de tragedie.

-Alţi martori: Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creând o busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta ieşind în valuri pe uşa de la intrare.

Potrivit acestora, incendiul a izbucnit în jurul orelor 22.15 - 22.20, iar primele ambulanţe au sosit după circa un sfert de oră. La faţa locului au venit ulterior zeci de ambulanţe, unii dintre răniţi fiind preluaţi şi duşi la mai multe spitale din Bucureşti. Unora dintre cei răniţi li s-a acordat primul ajutor pe caldarâm. Intervenţia a fost îngreunată de accesul dificil al ambulanţelor în curtea clubului.

-Raed Aradat a spus că la numărul de telefon 021.206.92.91 pot suna părinţii care ştiu că erau şi copiii lor în Clubul Colectiv, dar şi pentru a anunţa dacă o persoană nu a mai ajuns acasă.

-Costin Stucan, ProSport: Am mers acolo, dar n-am fost în stare să scot telefonul din buzunar. Am văzut paramedici făcându-i masaj cardiac cu rândul unui tânăr întins inert pe o targă, în timp ce prietena voia să-l aducă înapoi frecându-i disperată palma. Am văzut alţi paramedici, şi alţii pompând mecanic cu palmele în sternul altor tineri care nu se vedeau. Am văzut băieţi arşi, tremurând în stare de şoc, fete plângând, asistente fugind dezorientate cu pungile de plasmă. Zeci de salvări, zeci de maşini de pompieri.

N-a fost explozie. Conform celor care apucaseră să iasă, au fost aprinse artificii, iar buretele care antifona peretele clubului a luat foc. O jandarmeriţă de 25-26 de ani mărturisea că n-a văzut niciodată aşa ceva. Pomenea despre 20 de persoane fără puls.

Probabil aşa arată infernul. Plus sunet asurzitor de sirene. Rugaţi-vă pentru tinerii întinşi pe tărgi, în stradă, cu inima oprită. frown emoticon

PS - Nu am fost în club, slavă Domnului. Am mers pentru a înţelege ce s-a întâmplat

PS2 - bizar, într-adevăr, afişul concertului la care intrarea a fost gratuită

PS3 - 0212069291 e numărul de urgenţă la care rudele celor prezenţi la concert pot suna. Multe victime nu au acte de identitate.

-Ministrul Sănătăţii face apel la cetăţeni pentru a dona sânge

-Este cod roşu de criză

-Basistul trupei Goodbye to Gravity a murit

-Raed Arafat: Au fost mobilizate diferite echipamente suplimentare de la spitale care nu aveau nevoie de ele şi am venit în ajutorul pacienţilor. Arsurile necesită o supraveghere mai îndelungată.

-În prezent sunt 145 de răniţi

-Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat pentru MEDIAFAX că oamenii pot dona sânge pentru victimele incendiului începând de sâmbătă dimineaţă, la Centrul de Transfuzii din Bucureşti.

Potrivit acestuia, în toate spitalele de urgenţă din Capitală au fost chemate cadre medicale de acasă, pentru a putea face faţă numărului foarte mare de răniţi.

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în incendiul din Clubul Colectiv din Capitală a ajuns la 26, majoritatea neavând acte asupra lor, în timp ce alte aproape 180 de persoane au fost rănite, potrivit ultimului bilanţ anunţat de secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, care a mers la faţa locului.

Arafat a spus că sunt aproape 180 de răniţi în spitale, care au fost transportaţi atât cu ambulanţele, dar şi care au ajuns prin mijloace proprii.

Cei mai mulţi au fost transportaţi la Spitalul Floreasca (50), Spitalul de Arşi (27), Spitalul Bagdasar (24), Spitalul Universitar (16). Alţi răniţi au ajuns la Spitalul Militar, la Elias, Colţea, Pantelimon, Sf. Ioan, dar şi la Spitalul Judeţean Ilfov.

La ora transmiterii acestei ştiri, intervenţia la faţa locului, de preluare a victimelor din club, se încheiase.

-Numărul persoanelor decedate în incendiul produs vineri seară în Clubul Colectiv a ajuns la 27, după ce un alt rănit a murit la Spitalul Universitar, a declara pentru MEDIAFAX secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9479
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9481
Azi: 4.5594
Diferență: -0,3192
Ieri: 4.5740
Azi: 5.6287
Diferență: 0,1495
Ieri: 5.6203
Azi: 4.9695
Diferență: -0,2649
Ieri: 4.9827