♦ Creşterea importurilor cu 2%, în aceeaşi perioadă, nu este nici ea un semn bun pentru că defictul comercial se majorează şi pune presiune pe deficitul de cont curent.
După trei ani de creştere consecutivă, exporturile României dau semne de slăbiciune. În primele opt luni din an, acestea au scăzut cu 1,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut iar în august scăderea a fost semnificativă - minus 7,5% faţă de august 2023, potrivit datelor publicate ieri de INS.
După un 2020 complicat din cauza pandemiei (minus 9,9% la exporturi), exporturile şi-au reluat creşterea şi au înregistrat un plus pe 20,2% în 2021 şi de 23,1% în 2022. De la mijlocul anului trecut însă semne mai puţin bune au apărut în statistici. Scăderea exporturilor a început în iulie şi s-a menţinut (cu excepţia lunii octombrie) până la final de an. Cum însă începutul de an a fost bun, exporturile au consemnat, pe întreg anul, un firav plus de 1,2% (minus 3,2% la importuri).
Anul acesta, din cele opt luni pentru care avem date privind exporturile, doar două luni au fost de creştere şi, astfel, între ianuarie – august scăderea a fost de 1,6%, scădere care a contribuit, de altminteri, la modestul rezultat al creşterii economice din primul semestru, de doar 0,8%, deşi consumul pe care toată lumea se baza a înaintat puternic în primele şase luni din an, cu peste 8%.