Eveniment

Ceaţa în care lucrează bugetul de stat şi Guvernul: Unde s-au angajat cei 7.300 de oameni noi din ultimul an? Cum să faci strategii şi să reduci cheltuielile când nu ştii cum îţi sunt distribuiţi angajaţii?

Autor: Adelina Mihai

14.08.2021, 21:01 3499

A stârnit rumoare, în urmă cu un an, fostul ministru al muncii Violeta Alexandru când a admis că nu ştie cu exactitate câţi angajaţi are statul. Datele de azi confirmă spusele fostului ministru. Ministerul Finanţelor, care centralizează din 2005 încoace, într-un tabel, numărul de angajaţi din sectorul bugetar, nu ştie structura bugetarilor pe judeţe. Cum să faci strategii şi să reduci cheltuielile când nu ştii cum îţi sunt distribuiţi angajaţii?

Ziarul Financiar a cerut Ministerului Finanţelor pe 21 iunie 2021 structura numărului de angajaţi din sectorul bugetar, pe judeţe, şi o evoluţie faţă de perioada similară a anului trecut. Răspunsul, transmis pe 9 august, spune clar: nu centralizăm date la nivel de judeţe.

Şi atunci, cine poate spune unde s-au angajat cei 7.280 de bugetari care apar în plus în organigrama statului şi, mai ales, cum i-a răspuns premierului Florin Cîţu, în calitatea actuală de ministru de finanţe interimar, când a întrebat, la execuţia bugetară din primele luni, de ce au crescut cheltuielile cu personalul bugetar, dacă legea nu permite acest lucru?

„Situaţiile privind monitorizarea numărului de posturi şi a cheltuielilor de personal transmise de ordonatorii principali de credite ai administraţiei publice centrale cuprind informaţii centralizate la nivel de ordonator principal de credite, fără a conţine o detaliere la nivel de judeţe a numărului de posturi aferent structurilor teritoriale ale ministerelor şi ale altor organe centrale de specialitate”, au transmis, în urma unei solicitări a ZF, reprezentanţii biroului de presă al Ministerului de Finanţe.

Potrivit datelor transmise de aceştia – disponibile, de altfel, şi pe site-ul ministerului - , în iunie 2021 numărul de bugetari a ajuns la 1,25 milioane de persoane, în creştere cu 7.280 de persoane faţă de perioada similară din 2020, ceea ce înseamnă că, în medie, statul a angajat câte 600 de persoane noi pe lună. Cei mai mulţi dintre aceştia – 5.623 de oameni – s-au angajat în administraţia locală. Însă la nivel centralizat, în guvern, nu se ştie cine şi unde s-a angajat, pe localităţi sau judeţe.

În primele şase luni din an, cheltuielile cu salariile bugetarilor au reprezentat 55,7 miliarde de lei, în creştere cu 4,5% faţă de perioada similară din 2020. Ca pondere în PIB, acesta au fost însă de 4,9% din PIB, faţă de 5% din PIB, cât erau în primul semestru din 2020.

„Cheltuielile cu personalul bugetar au crescut pentru că s-au făcut angajări şi promovări, cel mai probabil. Politica de resurse umane nu o face Ministerul de Finanţe, minister care gestionează banii, nu şi personalul”, a spus Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. Cu toate acestea, premierul Florin Cîţu a semnalat faptul că vrea să ştie de ce au crescut cheltuielile de personal în primele luni ale anului, însă această monitorizare făcută de Finanţe – ministerul pe care îl conduce în prezent – nu îi permite să vadă care este primăria, şcoala sau spitalul în care s-au făcut cele mai multe angajări sau cele mai multe promovări.

„E o problemă generală, pentru că statul nu are capacitatea de analiză şi nu are bazele de date bine puse la punct astfel încât să facă analize de acest tip, să vadă câţi oameni avem în primării, în şcoli sau în spitale în diverse zone”, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Raportat la dimensiunea populaţiei, România nu are un număr mare de salariaţi bugetari, spune Ionuţ Dumitru, însă dacă raportăm numărul de bugetari la numărul de plătitori de taxe şi impozite, atunci lucrurile diferă, pentru că România are 5 milioane de salariaţi la o populaţie de 19 milioane de locuitori, pe când Cehia are o populaţie la jumătate faţă de cea a României şi un număr tot de 5 milioane de salariaţi.

Ionuţ Dumitru, economist-şef, Raiffeisen Bank: E o problemă generală, pentru că statul nu are capacitatea de analiză şi nu are bazele de date bine puse la punct astfel încât să facă analize de acest tip, să vadă câţi oameni avem în primării, în şcoli sau în spitale în diverse zone

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO