Eveniment

Ceferiştii ameninţă cu greva generală şi cer „salvarea“ CFR Marfă

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Mirabela Tiron

25.07.2013, 21:39 317

Sindicatele din CFR ameninţă cu greva generală. Ieri, 2.500 de sindicalişti au protestat în faţa Ministerului Transporturilor şi a Guvernului împotriva a ceea ce ei numesc lipsa de măsuri pentru salvarea CFR Marfă şi anticipatele reduceri de personal.

Sindicaliştii susţin că guvernul urmează ordinele FMI şi nu este interesat de soarta transportului pe calea ferată. Sindicatele din CFR anunţă aproape an de an că intră în grevă generală, dar nu a existat nicio grevă de amploare în ultimii anii.

Sindicaliştii solicită reducerea numărului de disponibilizări vehiculate, respectiv aproximativ 4.000 de persoane, acordarea de subvenţii pentru CFR şi alocarea de bani pentru investiţii. În prezent, situaţia transportatorului CFR Marfă este incertă. Dacă premierul Victor Ponta spune că privatizarea are nevoie de avizul Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT), al cărui şef este preşedintele Traian Băsescu, Administraţia Prezidenţială spune că nici vorbă de aşa ceva, pentru că CSAT nu are în atribuţii avizarea de privatizări.

CFR Marfă a finalizat anul trecut cu afaceri de 217 milioane de euro şi pierderi nete de 91 milioane de euro.

În urma licitaţiei pentru vânzarea pachetului de 51%, compania GFR (deţinută de Gruia Stoica) a fost desemnată câştigătoare.

CFR Călători a avut anul trecut afaceri de 1,6 miliarde de lei (360 milioane de euro) şi pierderi de 992 milioane de lei (221 milioane de euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO