• Leu / EUR4.8909
  • Leu / GBP5.7696
  • Leu / USD4.7450
Eveniment

Cei 200 de mineri de la Paroşeni blocaţi în subteran cer ca Ponta şi Vosganian să vină în Valea Jiului

Cei 200 de mineri de la Paroşeni blocaţi în subteran cer ca Ponta şi Vosganian să vină în Valea Jiului

Autor: Adina Oşan, Ramona Rosulescu

18.07.2013, 18:10 324

Aproximativ 200 de mineri din schimbul unu de la Mina Paroşeni, sucursală a Societăţii Naţionale Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), au refuzat, joi, după terminarea programului de lucru, să iasă din subteran, nemulţumiţi că reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu le preiau cărbunele.

Directorul Petre Drăgoescu a participat, joi dimineaţă, la o discuţie la Termocentrala Mintia, cu directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Daniel Andronache, pentru a găsi soluţii şi a stabili împreună modul prin care cărbunele din Valea Jiului să fie preluat.

În urma discuţiei, directorul CEH, Daniel Andronache, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a oferit o soluţie minerilor, despre care crede că va detensiona situaţia.

"Pentru a debloca toată situaţia, luăm toată marfa (huila - n.r.) în custodie, până îşi stabileşte preţul (SNIMVJ - n.r). Din punctul meu de vedere, li se ia toată cantitatea. Vom face proces-verbal de predare-primire şi demarăm livrările. Conducerea CEH vrea să încheie cu SNIMVJ un contract-cadru. Acesta nu va cuprinde nici cantitatea de cărbune pe care o vom prelua de la minele neviabile (Petrila, Paroşeni şi Uricani - n.r.) şi nici preţul gigacaloriei", a declarat Daniel Andronache.

Potrivit sursei citate, cantitatea de cărbune şi preţul vor fi stabilite prin acte adiţionale în funcţie de necesităţile CEH.

Minerii de la Paroşeni blocaţi în subteran au primit, joi după-amiază, pachete cu hrană rece, conţinând conserve, pâine şi brânză topită, dar şi apă, de la reprezentanţii Sindicatului Huila, câţiva ortaci ieşind la suprafaţă pentru a lua mâncarea.

Întrebaţi de corespondentul MEDIAFAX dacă vor accepta soluţia propusă de directorul CEH, minerii au declarat că solicită ca ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi premierul Victor Ponta să vină în Valea Jiului să discute cu ei, pentru a se asigura că aceştia sunt corect informaţi despre problemele lor.

Ei au declarat corespondentului MEDIAFAX că "soluţia nu este agreată, fiindcă preluarea cărbunelui în custodie nu înseamnă livrare şi vânzare, ci doar o amorţire a situaţiei".

Ortacii au spus îl aşteaptă însă pe directorul Societăţii Naţionale Închideri Mine Valea Jiului, Petre Drăgoescu, pentru a le comunica oficial soluţia oferită de reprezentanţii Complexul Energetic Hunedoara la revedicările lor.

Ei au precizat că alţi aproximativ 100 de mineri, care vor intra în mină în schimbul trei, la ora 18.00, sunt decişi ca la finalul programului de lucru să li se alăture.

Până în prezent, directorul Societăţii Naţionale Închideri Mine Valea Jiului, Petre Drăgoescu, a comunicat soluţia oferită de directorul general al CEH minerilor de la Petrila, aceştia respingând oferta.

Potrivit liderului sindicatului "Huila", Domokos Laszlo, cei 202 ortaci de la Mina Paroşeni, care au lucrat în schimbul unu, nu au mai ieşit din subteran după terminarea programului, oamenii fiind nemulţumiţi că, de la începutul acestei săptămâni, Complexul Energetic Hunedoara - singura piaţă de desfacere pentru cărbunele din Valea Jiului - nu le-a mai preluat huila.

"Nemulţumirea oamenilor este justificată şi ne-au anunţat încă de la intrarea în şut că vor recurge la acest gest. În această lună, Complexul Energetic Hunedoara a preluat doar o singură săptămână cărbune de la noi, şi atunci, doar pentru că ştiau că am anunţat un miting de protest. Producţia realizată pe această lună este de doar 40 la sută, iar noi nu mai avem unde însiloza cărbunele pe care l-am extras", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Domokos.

Potrivit sursei citate, şi cei circa 85 de ortaci care au intrat în schimbul doi, pe care îl vor încheia la ora 18.00, au spus că se vor alătura colegilor care au refuzat să iasă din subteran.

Pe de altă parte, personalul de la suprafaţă - angajaţii din birouri şi de la ateliere - va rămâne la locurile de muncă după terminarea programului, în semn de solidaritate cu minerii blocaţi în subteran.

La rândul lor, minerii din schimbul doi de la minele Petrila şi Uricani au declarat că vor rămâne în subteran după ce îşi termină programul.

"Dacă nu începem să livrăm, o să fim nevoiţi să plecăm acasă, în concediu neplătit. Am ajuns bătaia de joc a celor care conduc această activitate", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ioan Temneanu, preşedintele sindicatului de la Mina Petrila.

Consiliul de Administraţie al CEH s-a întrunit, miercuri, la Bucureşti pentru a discuta problema livrării cărbunelui de la SNIMVJ şi a decis că directorul general al CEH, Daniel Andronache, trebuie să stabilească dacă are nevoie de acest cărbune şi preţul cu care îl cumpără, astfel încât situaţia economică a complexului să nu fie afectată.

Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) are în componenţă trei unităţi miniere - Petrila, Paroşeni şi Uricani, huila extrasă de la aceste mine având un singur cumpărător - Complexul Energetic Hunedoara.

Reprezentanţii CEH afirmă că nu pot prelua cărbune din Valea Jiului fiindcă depozitele de la termocentralele Mintia şi Paroşeni sunt pline, iar energia electrică produsă de complex nu se vinde în această perioadă a anului, fiind scumpă.

La sfârşitul anului 2012, Termocentrala Mintia, parte a CEH, a făcut un import de 455.000 de tone de cărbune despre care un audit, solicitat de directorul complexului, Daniel Andronache, relevă că nu era oportun.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470