Eveniment

Cei mai bogaţi 500 de români au o avere de 28 mld. euro. Pe primele trei locuri sunt Dinu Patriciu, Frank Timiş şi Ioan Niculae

Cei mai bogaţi 500 de români au o avere de 28 mld. euro. Pe primele trei locuri sunt Dinu Patriciu, Frank Timiş şi Ioan Nicuale

Autor: Adriana Rosoga

27.09.2010, 23:57 472

Cei mai bogaţi 500 de români care au o avere cumulată de 28,2mld. euro, cât 24,3% din PIB-ul României, au dat afară anul trecut33.000 de angajaţi, conform statisticilor topului Forbes România500 Miliardari, editat de revista Forbes România, deţinută detrustul de presă Adevărul Holding.

Astfel, la sfârşitul anului trecut în companiile deţinute de cei500 de bogaţi lucrau 264.000 de angajaţi, în scădere cu 11% faţă deanul anterior când erau 297.00 de persoane.

Conform topului, Dinu Patriciu, Frank Timiş, Ioan Niculae şi DanGrigore Adamescu sunt cei mai bogaţi oameni de afaceri din România,averile lor însumând circa 5,4 mld. euro.

Averea omului de afaceri Dinu Patriciu (60 de ani), care pentrual doilea an consecutiv ocupă prima poziţie în clasamentul Forbes,este estimată la 2,3 mld. de euro, în creştere cu 100 de milioanede euro faţă de anul trecut.

Pe locul al doilea se clasează controversatul om de afaceriFrank Timiş (46 de ani), de numele căruia a fost legat mult timp înRomânia proiectul Roşia Montana. El controla la sfârşitul anuluitrecut aproape 20% dintre acţiunile companiei African Minerals,care a descoperit cel mai mare zăcământ de minereuri de fier şicare este listată la Bursa de la Londra. Această companie este ceamai importantă din portofoliul lui Timiş, din care mai fac parteInternational Petroleum şi African Petroleum, unde omul de afacerideţine o participaţie de 50%. Frank Timiş are, conform Forbes, oavere estimată la 1-1,1 mld. de euro, cu 800-900 milioane de euromai mult faţă de anul anterior.

Pe locul al treilea, cu o avere estimată la 900 milioane-1 mld.euro, se află la egalitate Ioan Niculae, a cărui avere s-a diminuatcu 200 mil. euro anul trecut, şi Dan Grigore Adamescu, a căruiavere a crescut de la 300 de milioane de euro. Faţă de ediţiaprecedentă, din top au ieşit în acest an 66 de milionari, cea maispectaculoasă scădere înregistrându-o omul de afaceri ConstantinPenescu, proprietarul lanţului de retail PIC, a cărui avere a nu amai atins pragul minim de intrare în top (7-8 mil. euro), după ce,anul trecut ocupase locul 59, cu 100 mil. euro.

Pentru al doilea an consecutiv, averile miliardarilor români auscăzut anul trecut cu o jumătate de miliard de euro, însă cifrelearată o scădere de zece ori mai mică faţă de cea înregistrată în2008 faţă de 2007. Cei mai mulţi miliardari sunt de profesieingineri (103), medici (25), avocaţi (20) şi profesori (15).

Cel mai tânăr milionar al României, Edward Popescu Strohlen (27de ani), conduce afacerile imobiliare ale familiei şi locuieşte înPrincipatul Monaco, la Monte Carlo şi are o avere estimată deForbes la 25 mil. de euro.

Cei mai mulţi milionari în euro, 208, cu o avere cumulată la15,07 mld. euro sunt din Bucureşti şi din judeţul Ilfov. Următoarearegiune ca număr de milionari este Transilvania unde 104 persoaneau o avere cumulată la 3,35 mld. euro, cel mai bogat din regiunefiind Ilie Carabulea, cu 200 mil. euro.

Topul Forbes a fost realizat pe baza datelor publicate de cătreMinisterul de Finanţe şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţuluipentru 2009, prin metoda interviurilor directe şi a evaluărilorrealizate de companiile Fairwind (pentru activele financiare şialtele decât cele imobiliare ale firmelor miliardarilor) şirespectiv Darian Imobiliare, pentru activele imobiliare, la nivelullui 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO