Eveniment

Cei mai buni elevi din lume vin în România: Olimpiada Internaţională de Matematică va fi organizată la Cluj, cu un buget de un milion de euro

Cei mai buni elevi din lume vin în România: Olimpiada...

Autor: Vasile Magradean, Mediafax

29.01.2018, 17:05 1016

Şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, vineri, la conferinţa de lansare a Olimpiadei Internaţionale de Matematică 2018, că manifestarea va fi un adevărat regal al competiţiei şi performanţei ştiinţifice.

”Încredinţarea acestui eveniment Clujului, Olimpiada Internaţională de Matematică din perioada 3-14 iulie 2018, vine drept recunoaştere a unui spaţiu clujean al colaborării interinstituţionale corecte şi eficiente şi a unui climat care permite atragerea mediului privat în marile proiecte ale educaţiei. Suntem convinşi că cea de-a 6-a ediţie românească a Olimpiadei Internaţionale de Matematică va fi un adevărat regal al competiţiei şi performanţei ştiinţifice. La eveniment sunt aşteptaţi peste 1.000 de participanţi, din care 700 de elevi concurenţi, din 120 de ţări, care se vor întrece în Sala Polivalentă. Fiecare ţară participantă poate trimite o echipă de maxim şase elevi de liceu sau tineri care nu sunt studenţi în momentul organizării olimpiadei”, a spus Cuibus.

Concurenţii trebuie să rezolve, individual, două subiecte de concurs în două zile consecutive, fiecare conţinând trei probleme, iar la final se vor decerna medalii de aur, argint şi bronz.

Prima ediţie a olimpiadei, care a avut loc în 1959, a fost tot în România, la Braşov, aici participând elevi din 7 ţări doar din Europa de Est.

Bugetul Olimpiadei Internaţionale de Matematică de la Cluj-Napoca depăşeşte un milion de euro, fonduri locale, guvernamentale şi din sponsorizări.

Preşedintele Comisiei Naţionale de Organizare a Olimpiadei Internaţionale de Matematică este ministrul Educaţiei, Liviu Pop, iar preşedinte de onoare este academicianul Viorel Barbu.

Ediţia de anul trecut a Olimpiadei Internaţionale de Matematică a avut loc la Rio de Janeiro în Brazilia, iar în 2019 evenimentul va fi găzduit de capitala Marii Britanii, Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO