Eveniment

Cei mai deştepţi 300 de români din toată lumea se întâlnesc astăzi la Braşov

Foto Shutterstock

Cei mai deştepţi 300 de români din toată lumea se întâlnesc astăzi la Braşov

Autor: Adelina Mihai

29.06.2011, 00:05 2777

Peste 300 de matematicieni români şi străini, profesori la celemai prestigioase universităţi din străinătate, vor prezenta înparalel, înce­pând de astăzi, cele mai bune lucrări despe­cialitate din domeniul matematicii. Cea de-a şaptea ediţie aCongresului matematicienilor români, o reuniune care a avut locpentru prima dată în anul 1929 (în Cluj), se va des­făşura înperioada 29 iunie- 5 iulie în Braşov.

La eveniment vor participa peste 400 de profesori de matematică,dar numai 300 vor avea expuneri.

"Cei mai mulţi sunt profesori de mate­matică români, dar şistrăini, care provin din peste 30 de ţări, iar unii sunt plecaţidin ţară de 40 de ani. Ei lucrează în universităţi presti­gioasedin top 10 la nivel mondial, precum Harvard, Princeton, MIT sauParis VI", a spus Lucian Beznea, prof. dr. în cadrul Institutuluide Matematică al Academiei Române şi organizator al evenimentului.

Printre profesorii care vor susţine pre­zentări se numără DoinaCiorănescu, profesor de matematică în cadrul Universite Pierre etMarie Curie-Paris VI (Franţa), Sergiu Klainer­man, profesor încadrul Princeton University (SUA) şi Camil Muscalu, profesor încadrul Cornell University (SUA).

Primele ediţii ale Congresului matema­ticienilor români au avutloc la Turnu Severin (1932), Bucureşti (1945, 1956 şi 2007) şiPiteşti (în 2003), reuniunea fiind suspendată în perioadacomunismului. Organizatorii şi-au propus ca începând cu acest anCongresul matematicienilor români să se realizeze o dată la 4 ani.Organizarea evenimentului a durat un an şi jumătate. "Fiecarematematician va trebui să prezinte o lucrare absolut originală,acesta fiind şi scopul congresului. De regulă, astfel de lucrărisunt elaborate într-o perioadă de câţiva ani", a mai spusBeznea.

Profesorii de la universităţile din ţară care nu lucrări desusţinut pot participa numai la secţia de didactică din cadrulcongresului.

Evenimentul este cofinanţat de Guvernul României prinintermediul Departamentului Românilor de Pretutindeni şi esteorganizat de Institutul de Matematică al Academiei Ro­mâne,Universitatea Transilvania din Braşov , Facultatea de matematicădin cadrul Uni­versităţii din Bucureşti, Societatea de ŞtiinţeMatematice din România şi de European Mathematical Society.Organiza­torii nu au putut face o estimare privind bugetul alocatevenimentului.

În ultimele două decenii, la nivel mondial, marile bănci şifonduri de investiţii au angajat matematicieni care să le dezvoltedeparta­mentele de trading, investiţii sau research.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO