Primii 50 de angajatori privati, care aveau la finele anului2008 peste 275.000 de angajati, au concediat 11% din efectivultotal de personal, adica 30.000 de salariati, potrivit anuarului ZF"Cei mai mari jucatori din economie" editia 2010.
Anuarul cuprinde date despre peste 800 de companii din 80 depiete - cifra de afaceri, profitul, numarul de angajati din 2008 si2009.
Primii zece angajatori privati au renuntat la un sfert dinsalariati, cele mai multe concedieri fiind facute in sectorulenergiei, industriei si constructiilor (vezi tabelul alaturat).
"Sectorul constructiilor a fost cel mai afectat anul trecut,inregistrand acelasi trend si in 2010. In ceea ce priveste sectorulenergetic, exista o scadere importanta ca volum a numarului deangajati, insa ca procent acesta nu este cel mai ridicat, intrucat acest sector aveadintotdeauna un numar ridicat de angajati.
In industrie, incepand cu al doilea semestru al anului 2009 aexistat o revenire, foarte multe companii preferand sa suplimentezenumarul de angajati, facand apel la firmele de munca temporarapentru a-si asigura flexibilitatea necesara", sustine FlorinGodean, national sales manager in cadrul firmei de recrutare AdeccoRomania, unul dintre cei mai mari jucatori din piata, cu afaceri de19, 5 mil. euro anul trecut.
De altfel, si statisticile oficiale confirma evolutia numaruluide angajati din cadrul companiilor private cu cel mai mare numar desalariati: in sectorul industrial, majoritar privat, aproape230.000 de angajati si-au pierdut locul de munca, in timp ce inconstructii au disparut 70.000 de joburi, potrivit datelorfurnizate de Institutul National de Statistica. In clasamentul ZFnu au fost incluse companiile de stat si institutiile din sectorulbancar.
Cel mai mare angajator privat de pe piata locala, Petrom,singurul producator national de petrol si gaze, a facut cele maimulte concedieri anul trecut, renuntand la un efectiv de peste5.800 de salariati.
Petrom, controlat de grupul petrolier austriac OMV, esteangajatorul care trece prin cel mai mare proces de restructuraredesfasurat pe plan local. Compania a raportat o scadere a cifrei deafaceri anul trecut, insa a inregistrat un profit net in cresterecu peste 17%.
"Procentul de angajatori care au diminuat volumul angajarilor siau facut reduceri de personal pe parcursul anului 2009 a fost intre12 si 25%. Anul trecut ne-a adus multe modificari in mediul debusiness, iar piata fortei de munca nu a putut fi o exceptie,observandu-se o crestere a gradului de prudenta venit din parteamajoritatii angajatorilor din Romania", precizeaza Eliza Nechifor,marketing & communication coordinator in cadrul firmei derecrutare Manpower, al treilea jucator de pe piata locala derecrutare, cu afaceri de 12,6 mil. euro anul trecut.
Potrivit unui studiu al Manpower, pe tot parcursul anului 2009angajatorii si-au redus din intentiile de angajare, in special ceicare activeaza in sectoare precum energie electrica, gaze si apa,agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, constructii,comertul cu ridicata si cu amanuntul, industria prelucratoare,industria extractiva si transport, depozitare si comunicatii.
"In aceste sectoare, angajatorii au raportat scadericonsiderabile privind angajarile, sugerand o perioada extrem dedificila pentru cei care au fost in cautarea unui loc de munca. Inacelasi timp, in prima parte a anului 2009 angajatorii din sectorulde activitate finante, asigurari si servicii de afaceri au avut operioada favorabila angajarilor", mai spune Nechifor.
Numai cinci angajatori au facut peste 400 de noiangajari
Primii 50 de angajatori privati din economie au facut numai4.360 de noi angajari anul trecut, spre deosebire de anii trecuti,cand o firma anunta planuri de recrutare de ordinul miilor deangajati. Cele mai multe recrutari s-au facut in domeniile retailsi industrie (sectorul unde au fost si cele mai multeconcedieri).
De altfel, multinationalele din industrie care au filiale inzona Europei de Est au continuat transferul productiei pentru a-siacoperi cererile si pentru a face fata presiunii care se pune pepreturi.
"Intr-adevar, retailul si-a continuat expansiunea si in 2009,chiar daca nu la nivelul prognozat in 2008, iar in industrie s-ainregistrat cea mai semnificativa crestere in domeniul industrieiauto si componente electronice", mai spune Godean. Printre cele maimari companii care au facut angajari anul trecut se numaraKaufland, Dedeman, Real, Carrefour, care activeaza in retailul debunuri de larg consum sau materiale de constructii. Si in cazul lorinsa, recrutarile au venit doar din extinderea retelelor demagazine, pe baza unor contracte semnate in anii de boomeconomic.
Nici ofertele salariale nu au scazut anul trecut pentru noiiangajati, insa companiile care au recrutat au solicitat angajati cuexperienta si nu au mai fost dispuse la negocieri ale pachetelor debeneficii ca in anii precedenti.
"Anul trecut, leasingul de personal a crescut foarte mult simajoritatea angajarilor s-au facut in productie, banci sau FMCG.Salariile nu au fost mai mici, numai ca nu au mai fost atat demulte beneficii oferite. Tendinta se mentine si pentru 2010, candtot aceleasi sectoare sunt cele care continua angajarile, atatpentru angajati permanenti, cat si pentru cei temporari", sustineIuliana Badea, sales manager in cadrul Lugera & Makler, liderulpietei de recrutare, cu afaceri de 21,5 mil. euro anul trecut.Compania a preluat anul trecut un numar de 6.700 de angajati inregim temporar, acesta fiind principalul motor de crestere alafacerilor Lugera, care au avut un avans de 17% fata de 2008.
Ce se intampla daca dispare unul din primii 50 deangajatori?
Peste 360.000 de salariati romani au disparut din statistici inperioada octombrie 2008 - octombrie 2009, potrivit datelor INS, ineconomie existand 4,4 milioane de salariati la sfarsitul anuluitrecut. Efectivul de salariati aflati in evidenta primilor 50 deangajatori insumeaza aproape 6% din numarul total de angajati dineconomie. Ce s-ar intampla daca ar disparea de pe piata unul dintrecei mai mari angajatori privati?
"In conditiile actuale, impactul unei astfel de decizii poate fidevastator. Ne putem aduce aminte de inceputul anului 2009 cudisponibilizari in masa a sute de mii de oameni si impactul negativimediat asupra bugetului asigurarilor sociale (cresterea somajului)si implicit asupra scaderii consumului. Implicatiile sunt in primulrand de ordin social si economic, provocand o reactie in lant", maispune Godean.
Totusi, putin probabil ca acest lucru sa se intample, avand invedere faptul ca mediul privat a facut "necesarul" de concedierianul trecut, pentru a putea supravietui. "Nu cred ca vreuna dincompaniile din clasament ar alege sa plece din Romania. Nivelulinvestitiilor facute este mare, rentabilitatea este inca buna sicalitatea angajatilor crescuta", explica Iuliana Badea.
Rata somajului a crescut pe tot parcursul anului trecut, numarulsomerilor avansand cu cate 20.000 - 30.000 lunar, o prima scaderefiind inregistrata in luna aprilie a acestui an, cand a ajuns la8,07% fata de 8,36% in martie. Principala explicatie pentrustabilizarea ritmului de crestere a ratei somajului este faptul camediul privat a finalizat cea mai mare parte a retsructurarilor,dupa ce anul trecut peste 300.000 de someri au provenit din mediulprivat. In prezent, exista 738.000 de someri inregistrati laAgentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM),majoritatea (peste 600.000) provenind din mediul privat.
Anuarul ZF, care cuprinde topul primelor 10 companii din celemai importante domenii de activitate, centralizeaza datele de lacompanii din 80 de piete. Concedierea a 30.000 de angajati carelucrau in cadrul primilor 50 de angajatori privati reprezintaprimele date concrete privind impactul crizei asupra numarului deangajati din mediul de business, estimarile de pana acum fiindfacute pe baza statisticilor de la ANOFM sau de la INS.