Eveniment

​Cei mai mari sahişti ai lumii vor veni la Bucureşti, începând cu 5 mai, la Grand Chess Tour

Autor: Miruna Diaconu

02.05.2023, 18:44 153
Zece dintre cei mai buni şahişti ai lumii vor participa la prima etapă a Grand Chess Tour, care are loc în Bucureşti, începând cu vineri, 5 mai.

„Primii zece jucători din lume, cu cele mai bune performanţe în şah, se vor întrece într-un turneu de şah clasic la Bucureşti timp de nouă zile, plus o zi pauză. Vom avea din nou un regal şahistic. Atât Ding Liren, campionul mondial en-titre, şi Ian Nepomniachtchi, vicecampionul mondial, vor veni la Bucureşti. Din partea României vor juca Richard Rapport şi Bogdan Deac”, spune Vlad Ardeleanu, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Superbet Chess Classic România este prima din cele cinci etape ale circuitului Grand Chess Tour 2023 (etape care au loc în Europa şi în Statele Unite ale Americii) şi va avea loc la Bucureşti, în perioada 5-15 mai.

„Ce este interesant de spus este faptul că acest turneu este patronat de legenda cea mai vie a şahului Garry Kasparov, care va fi prezent la Bucureşti şi va face prima mutare”, mai spune Vlad Ardeleanu.

Aceasta este a patra oară când Garry Kasparov vine la Bucureşti cu ocazia desfăşurării circuitului Grand Chess Tour.

Premiile etapei de la Bucureşti ajung la 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediţia din 2023 va avea şi un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasaţi la finalul întregii competiţii.

La competiţia de la Bucureşti se vor confrunta Alireza Firouzja, Ding Liren, Ian Nepomniachtchi, Fabiano Caruana, Anish Giri, Wesley So, Maxime Vachier-Lagrave, Jan-Krzysztof Duda, Richard Rapport , Bogdan-Daniel Deac

Turneul de la Bucureşti va marca o premieră pentru România, astfel că va fi prima dată când un campion mondial de şah en-titre vine alături de adversarul său la titlul mondial şi joacă un turneu oficial în ţara noastră.

Fondul de premiere în ediţia 2023 este asigurat de principalii sponsori: Fundaţia Superbet şi Saint Louis Chess Club. Federaţia Română de Şah va fi organizator şi partener al etapei de la Bucureşti, împreună cu Fundaţia Superbet.

Începând cu ediţia din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global în organizarea Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului - Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.​​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO