Eveniment

Cel mai ambiţios plan din SUA: Preşedintele Joe Biden pregăteşte un pachet masiv de stimulare a economiei în valoare de 3 trilioane de dolari. Pentru a strânge bani, se discută de creşteri de taxe

Cel mai ambiţios plan din SUA: Preşedintele Joe Biden...

Autor: Mihai Draghici

22.03.2021, 22:20 538

Consilierii economici ai preşedinelui SUA, Joseph Biden, vor recomanda alocarea a 3.000 de miliarde de dolari pentru măsuri de stimulare economică, reducerea emisiilor poluante, proiecte educaţionale şi diminuarea inegalităţilor economice, informează cotidianul The New York Times.

Măsurile ar putea fi incluse în planul privind infrastructura care ar urma să fie finanţat prin majorarea unor taxe.

După luni de discuţii interne, consilierii prezidenţiali urmează să formuleze peste câteva zile o serie de propuneri de împărţire a agendei economice în articole legislative separate. Suma totală alocată prin aceste proiecte ar urma să atingă nivelul de 3.000 de miliarde de dolari, nefiind incluse reducerile fiscale de sute de miliarde de dolari destinate combaterii sărăciei.

Joseph Biden susţine toate propunerile aflate în dezbatere, dar nu este clar dacă va accepta împărţirea agendei în mai multe planuri separate.

Oficiali din cadrul Administraţiei de la Washington afirmă că detaliile programelor bugetare nu au fost încă stabilite. Însă obiectivul propunerilor evidenţiază abordarea agresivă a Administraţiei de la Washington în privinţa reducerii inegalităţilor economice, diminuării emisiilor de dioxid de carbon, îmbunătăţirii capacităţilor de producţie şi stimulării industriei tehnologice, în competiţia cu China şi cu alte ţări.

Programul de asistenţă financiară în valoare de 1.900 de miliarde de dolari aprobat recent include fonduri pentru ajutarea persoanelor şi companiilor vulnerabile până la finalul pandemiei, dar nu conţine măsuri economice pe termen lung.

Măsurile aflate în curs de examinare au rolul de îmbunătăţire a infrastructurii, de utilizare a unor energii ecologice şi de dezvoltare a tehnologiilor viitorului, inclusiv a sistemelor de telecomunicaţii 5G. Sunt prevăzute fonduri pentru infrastructura digitală rurală, pentru reinserţia profesională a milioane de angajaţi şi pentru un milion de unităţi locative eficiente din punct de vedere energetic.

Conform proiectelor, suma de aproape 1.000 de miliarde de dolari ar urma să fie alocată pentru construirea de drumuri, poduri, linii feroviare, porturi, staţii de încărcare a acumulatorilor vehiculelor electrice şi îmbunătăţirea reţelei energetice.

Proiectele vor necesita aprobarea de către Congres, inclusiv cu sprijinul unor politicieni republicani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO