Eveniment

Cel mai asteptat indice, cel imobiliar, vine la vara, iar peste doi ani se schimba si calculul inflatiei

Cel mai asteptat indice, cel imobiliar, vine la vara, iar peste doi ani se schimba si calculul inflatiei
26.01.2010, 23:23 70

"Indicele imobiliar va fi definitivat pana la sfarsitultrimestrului al doilea din acest an. Metodologia de calcul a fostfinalizata in martie 2009, iar in apri lie a fost elaborat undocument privind aceasta metodologie. Tot anul trecut a fostelaborat si sistemul de ponderare. Suntem in a doua etapa decolectare a datelor pentru a simula", a explicat pentru ZFpresedintele INS, Vergil Voineagu.

El a precizat ca nu va fi luat in considerare pre tul de oferta,ci pretul stabilit in urma negocierii si autentificat la notariat,pentru care se plateste taxa.

BNR, Institutul National de Statistica si Uniunea Nationala aNotarilor Publici din Romania au semnat un protocol de colaborareprivind indexul imobiliar.

Metodologia pentru calcularea unui indice al preturilorlocuintelor este in faza incipienta si la nivel european si nuexista o metodologie armonizata.

In ultimii doi ani toate tarile s-au confruntat cu o reasezare apreturilor pe piata imobiliara, in contextul crizei financiareinternationale, dupa mai multi ani de cresteri accentuate.Segmentul imobiliar este o componenta importanta a fiecareieconomii, inclusiv prin prisma impactului pe care il poate avea lanivelul stabilitatii financiare.

BNR nu a tinut cont pana acum de evolutia preturilor pe piataimobiliara in luarea deciziilor de politica monetara, intrucataceasta nu era reflectata in indicele pre turilor de consum.Totusi, oficialii bancii centrale vorbeau de aparitia unor bulespeculative pe anumite segmente ale pietei imobiliare.

Anul trecut in Romania s-a reluat procesul de dezinflatie.Totusi, rata inflatiei nu s-a incadrat in intervalul-tintit de BNR,o influenta nefavorabila avand-o majorarea accizelor la tutun.

Napoleon Pop, membru al CA al BNR apreciaza totusi ca BNR areusit anul trecut, prin instrumentele limitate pe care le are ladispozitie, sa traga in jos deviatiile anumitor categorii depreturi administrate. "Noi nu avem si nu trebuie sa avem o obsesiea tintei de inflatie. Trebuie sa ajungem la o tinta pe careechilibrele macroeconomice pot sa o explice si sa o mentina celputin o perioada de timp", a declarat ieri Pop.

"Tutunul si tigarile au fost vedeta. De ce? Avand in vederecresterea extrem de mare, de 38,6% la sfarsitul anului anului.Celelalte grupe de marfuri au avut cresteri cu mult mai mici. Inconcluzie, desi are o pondere de numai 4,06% in structura cosuluicare sta la baza calculului IPC, aceasta crestere a condus la ocontributie de 1,95 puncte procentuale", a explicat ConstantinChirca, director adjunct, Directia Statistica din BNR.

In prezent, indicele preturilor de consum se calculeaza doar pebaza anchetelor referitoare la bugetele de familie.

Potrivit lui Voineagu, INS va finaliza pana in 2012 trecerea lacalculul indicelui preturilor de consum pe baza ponderilorrezultate din combinarea datelor inregistrate in conturilenationale si in ancheta bugetelor de familie, utilizat de 17 statemembre UE.

Chirca a explicat ca atunci cand Romania va introduce noulsistem de calcul probabil si structura ponderilor in cosul deconsum va arata altfel.

ING: Tinta de inflatie nu va fi atinsa nici in2010

Rata anuala a inflatiei nu se va incadra nici in acest an inintervalul tintit de BNR, de 3,5% plus/minus un punct procentual,anticipeaza analistii ING Bank, care considera chiar ca preturilede consum vor urca mai accelerat decat in 2009, pe fondulpersistentei presiunilor inflationiste. ING estimeaza o inflatie de5% la sfarsitul acestui an si o scadere la 4,5% in 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO