Eveniment

Cel mai important obiectiv turistic din Ciacova, judeţul Timiş, reabilitat cu 5 milioane de lei

Cel mai important obiectiv turistic din Ciacova, judeţul...

Autor: Adriana Mit

12.05.2017, 12:50 569

Turnul de apărare al fostei cetăţi a Ciacovei, cunoscut sub numele de Cula, este cel mai important obiectiv turistic din oraşul timişean. În cadrul proiectului “Restaurarea şi promovarea Turnului de apărare monument istoric din oraşul Ciacova, judeţul Timiş”, acesta va fi reabilitat în cel mult doi ani. Proiectul în valoare de 5,1 milioane de lei a fost finanţat prin Regio-Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

Vineri, la sediul ADR Vest, a fost semnat contractul de finanţare al proiectului, la eveniment participând şi primarul oraşului Ciacova, Petru Filip, care a precizat că se doreşte ca turnul medieval să fie introdus în circuitul turistic. De asemenea, la Ciacova sunt aşteptaţi numeroşi turişti în anul 2021, când Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană.

“Acest proiect este important, în primul rând, pentru comunitatea din Ciacova. Noi avem mai multe monumente istorice care pot fi puse în valoare prin introducerea în circuitul turistic. Avem un protocol încheiat cu Polul de Creştere Timişoara pentru anul 2021 şi o parte dintre evenimentele din cadrul programului vor fi organizate la Ciacova. Astfel, vom reuşi să punem în valoare Ciacova, să o scoatem din anonimat, să o punem în circuitul turistic şi astfel sper că se va crea şi infrastructura necesară, pentru că noi nu avem locuri de cazare, restaurante. Sper că în timp se vor dezvolta, având în vedere aceste obiective turistice pe care le avem, Ciacova fiind încărcată de istorie”, a afirmat Petru Filip.

Potrivit primarului oraşului Ciacova, există şi o legendă a Culei, care spune că ar avea o soră geamănă la Vârşeţ, Serbia, cele două turnuri de apărare fiind legate printr-un tunel pe care autorităţile speră să-l găsească.

“Avem şi o legendă, că Turnul de apărare de la Ciacova face legătura, printr-un tunel, cu Turnul de la Vârşeţ. Când este timpul frumos, noi observăm la Vârşeţ şi sora Culei de la Ciacova. Legenda spune că acolo a fost un tunel, noi îl căutăm, sper să-l găsim şi cred că va fi mult mai atractiv. În anul 1996, cula a fost consolidată, fizic nu stă rău. Acum vrem să amenajăm interioarele, să o punem în circuitul turistic şi să o dotăm. Vom face un mini-muzeu, un punct de observare”, a mai precizat Petru Filip.

După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu 2.000 de turişti la finalul primului an după implementarea proiectului, de la 500 la 2.500.

Turnul, ”donjonul“ fostei cetăţi a Ciacovei, datează din secolul al XIV-lea şi a fost ridicat cu scop militar. Turnul medieval a fost zidit din cărămidă, pe patru nivele, parter şi trei etaje superioare, are o înălţime de aproape 24 de metri şi cu o fundaţie care trece de patru metri adâncime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO