Eveniment

Cel mai tare referendum din istoria economică a României: 2.500 de săteni din Pungeşti trebuie să spună Da sau NU gazelor de şist. Dacă prognozele de zăcăminte ar fi adevărate, în joc sunt 550 mld. $

Cel mai tare referendum din istoria economică a...

Autor: Mediafax

17.10.2013, 16:50 2347
Consilierii locali din Pungeşti, judeţul Vaslui, au decis organizarea unui referendum local privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist în comună, o dată posibilă fiind 24 noiembrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Comuna Pungeşti numără circa 3.800 de locuitori, dintre care 2.500 au drept de vot. Localitatea are 1.400 de case.

Potrivit estimărilor lansate de americanii de la Energy Information Administration, România ar avea rezerve de gaze de şist de 1.444 de miliard de metri cubi, ceea ce ar putea acoperi consumul naţional pentru peste 100 de ani. Valoarea acestei rezerve poate fi estimată la 550 de miliarde de dolari, luâand în cacul preţul produţiei interne de la finalul anului 2018, atunci când piaţa gazelor va fi complet liberalizată.

Rezultatul referendumului de la Pungeşti va afecta toate exploatările de gaze de şist din România.

Joi, în şedinţa de îndată organizată la Primăria Pungeşti, cinci consilieri locali - trei PDL, unul PPDD şi unul PSD - au propus un proiect privind organizarea unui referendum care să vizeze consultarea populaţiei în legătură cu explorarea şi ezploatarea gazelor de şist în comună.

Proiectul a fost votat de toţi cei 12 consilieri locali prezenţi în sală, din cei 13 aleşi din comuna Pungeşti, însă pentru organizarea efectivă a referendumului iniţiatorii proiectului ar trebui să strângă semnături reprezentând 25 la sută din populaţia cu drept de vot din fiecare din cele şapte sate componente ale comunei Pungeşti.

"Astăzi a fost doar o discuţie de principiu cu privire la organizarea unui referendum în privinţa consultării populaţiei legat de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comună, dacă se vor strânge cele 25 la sută de semnături atunci referendumul ar urma să se organizeze pe 24 noiembrie. De asemenea, important pentru organizare este aprobarea unui proiect de hotărâre de consiliu local prin care să se facă o rectificare de buget astfel încât să se aloce fonduri de la bugetul local", a declarat secretarul comunei Pungeşti, Constantin Chiriac.

Tot în şedinţa de îndată organizată, joi după-amiază, la Primăria Pungeşti, consilierii locali au votat în unanimitate o hotărâre privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist în zonă.

O astfel de hotărâre vine la opt luni după ce acelaşi Consiliu Local a aprobat o hotărâre similară pe care, în luna iunie, Prefectura Vaslui a considerat-o ilegală şi a atacat-o în contencios administrativ, instanţa stabilind că CL trebuie să anuleze hotărârea în cauză.

De asemenea, pe ordinea de zi a fost dezbătut, tot la propunerea celor cinci consilieri, un proiect privind organizarea unui referendum cu privire la destituirea din funcţie a primarului din Pungeşti, Mircea Vlasă, care în prezent este în concediu, care însă nu a mai fost luată în discuţie.

Reprezentanţii companiei Chevron au anunţat, joi, că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea, în urma protestelor din ultimele zile.

Protestele localnicilor din satul Siliştea, comuna Pungeşti, au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straie bisericeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.

Miercuri dimineaţă, la Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care urma să amenajeze pentru compania Chevron platforma pe care să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist, însă protestatarii au împiedicat accesul acestora în zonă.

Miercuri după-amiază, aproximativ 500 de persoane au continuat protestele în zonă, în timpul manifestaţiei cinci persoane cărora li s-a făcut rău având nevoie de îngrijiri medicale.

Miercuri seară, la Siliştea s-au aflat prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, şi şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care au stat de vorbă cu reprezentanţii locali ai forţelor de ordine.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO