Eveniment

Cele mai mari riscuri la adresa stabilităţii financiare a României: Brexitul şi datoriile suverane din zona euro

Cele mai mari riscuri la adresa stabilităţii financiare...

Autor: Alina Botezatu

10.12.2018, 12:05 73

Acesta a devenit direct al doilea risc, cu un grad ridicat şi în creştere, în condiţiile în care în precedetul raport, cel din iunie, nu era deloc menţionat, reiese din „Raportul asupra stabilităţii financiare”, decembrie 2018, XIV, nr, 16, realizat de Banca Naţională a României (BNR).

Principalul risc este, la fel ca la raportul precedent, deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente, care a rămas ridicat şi în creştere.

În acest condiţii, riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental a fost plasat pe locul al treilea între riscuri, cu toate că a rămas ridicat şi stabil.

Astfel, spre deosebire de situaţia din iunie, în prezent, Harta stabilităţii include trei riscuri sistemice ridicate, cu unul mai mult decât anterior.

De asemenea, riscul de tensionare a echilibrelor macroeconomice a devenit din al treilea al patrulea risc, deşi a rămas cu un grad moderat şi în creştere.

În schimb, evoluţia privind piaţa imobiliară a rămas un risc redus, dar este în scădere, cu toate că, în iunie, creşterea preţurilor imobiliare era un risc redus şi în creştere.

„Principalele riscuri (n.red. - la adresa stabilităţii financiare a României) sunt de natură externă”, a subliniat Liviu Voinea, membru al Consiliului de administraţie şi viceguvernator al BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO