Eveniment

Cele mai secrete companii din Romania fac business de 1 miliard de euro din cereale

Cele mai secrete companii din Romania fac business de 1 miliard de euro din cereale
24.08.2009, 18:42 282

Agricultura este considerata gaura neagra a economiei, dar pentru trei companii straine inseamna afaceri de aproape un miliard de euro intr-un an cu productie buna si preturi ridicate la cereale.

Filialele locale ale gigantilor internationali Alfred. C Toepfer, Cargill si Glencore au mai putin de 300 de angajati impreuna, dar au avut afaceri de un miliard de euro anul trecut in Romania din tranzactiile cu cereale. Alfred C Toepfer are afaceri de 8 miliarde de euro la nivel international, Cargill 3,3 miliarde de euro, iar Glencore 120 miliarde de euro.

Cele trei firme sunt insa foarte discrete, niciuna din companii nedorind sa vorbeasca despre afacerile din Romania.

"Anul trecut preturile au fost foarte mari la cereale, cu 50% mai mari decat in prezent. Traderii internationali cumpara de la producatori si in secunda doi vand, punand o cota de adaos. Producatorul este 'hartuit' sa vanda la recoltare la preturi mici pentru ca nu are de ales, nu are unde sa depoziteze, iar faptul ca in Romania se vinde conjunctural este un avantaj pentru comercianti. I-am facut mari prin slabiciunea noastra", explica Culita Tarata, proprietarul TCE 3 Brazi, care cultiva cereale in Insula Mare a Brailei.   

Alfred C. Toepfer, cu afaceri de 332 mil. euro in 2008, si Cargill, care a rulat anul trecut peste 310 mil. euro, ambele companii dublandu-si veniturile fata de anul anterior.

Anul trecut, companiile au trecut pe profit, dupa ce in urma cu un an primele doua inregistrau pierderi. 

Glencore Protein, care are 12 angajati, a inregistrat in 2008 un profit de 2,8 mil. euro, ceea ce inseamna ca fiecare angajat a contribuit cu 233.000 de euro.

In cazul Alfred C. Toepfer, un angajat a facut profit de circa 65.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO