Eveniment

Cele mai puternice organizaţii patronale din România, în spatele cărora se află cele mai puternice multinaţionale, vorbesc despre IVG (impozitul pe gospodărie): Susţinem cota unică de impozitare şi nu vrem revenirea la cota progresivă

Cele mai puternice organizaţii patronale din România,...

Autor: Iulian Anghel, Cristian Hostiuc

25.04.2017, 00:06 1077

Reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), structură patronală care reuneşte cele mai reprezentative organizaţii ale oamenilor de afaceri români şi străini prezenţi în România, anunţă că au obiecţii majore faţă de impozitul pe venitul global (IVG) pe gospodărie anunţat de guvern şi spun că sprijină cota unică de impozitare care a adus, potrivit sursei citate, în cei 12 ani de existenţă, încasări mai mari la buget, a scos la suprafaţă economia neagră şi a uşurat povara administrării fiscale.

Ca observaţie de ordin general, CDR spu­ne că introducerea impozitului pe venitul glo­­bal constituie premisa pentru intro­du­ce­rea cotei de impozitare progresive pe care CDR nu o susţine. „Prin comparaţie cu alte sisteme fiscale con­sacrate, aceste noi elemente pot constitui paşi premergători in­tro­ducerii unui sistem fis­­cal bazat în fapt pe cote de impunere pro­gre­­sive, pe care CDR nu-l susţine“, a a­nun­ţat ieri CDR, condusă în această pe­rioa­dă de Flo­rin Pogonaru, pre­şe­­dintele A­so­­ciaţiei Oa­­­menilor de Afaceri din România (AOAR). Guvernul a făcut pu­­blic săptă­mâna trecută un proiect de mo­difi­care a Codului fiscal care prevede, de la 1 ianuarie 2018, introducerea impozitului pe venitul global consolidat „pe gospodărie“. În urma introducerii acestui sistem, va fi a­nu­lată pro­ce­dura reţinerii la sursă a impo­zi­tu­lui pe ve­nit, actele fiscale ale „gos­po­dă­ri­ilor“ ur­mând să fie întocmite de con­sultanţi fis­cali plă­­tiţi de stat şi nu de benficiari. Noua mo­da­litate de impozitare va fi însoţită de un solid sistem de deduceri care are ca scop fis­ca­lizarea economiei gri. Faţă de acest pro­iect, CDR are obiecţii de fond. Bună­oa­ră, po­trivit sur­sei citate, conceptul de „gos­po­dărie“, ca pilon de bază al noului sistem de im­­­po­zitare, nu este reglementat de legis­la­ţia ro­­­mâ­neas­că, iar definiţia fiscală dată „creşte din start“ complexitatea acestui nou sistem fiscal.

Reprezentanţii CDR mai arată că eli­mi­­na­rea sistemului de reţinere la sursă şi pla­ta lu­nară a impozitului pe venituri vor de­ter­­mina o scădere drastică a încasării ve­nitu­rilor bu­getare în 2018, care, raportat la datele a­nu­lui 2016, va însemna cel puţin 4% pier­de­re a ve­ni­turilor din PIB. „Supli­men­tar, schim­ba­rea regulilor jocului într-un interval atât de scurt de timp (mai puţin de un an) va con­sti­tui o povară administrativă insur­mon­ta­bilă pen­tru ANAF, prin creşte­rea nu­mă­ru­lui de per­­soa­ne supuse impu­ne­rii şi lipsa unui me­ca­nism clar de colectare. Totodată, tre­buie men­­ţio­nat nivelul ridicat al chel­tuie­li­lor pe care gu­vernul trebuie să le suporte cu a­dap­­ta­rea siste­mului informatic al ANAF ca­re în pre­zent se confruntă cu un de­ficit al ar­hi­­tec­turii hardware, iar creş­te­rea «ar­tificială» a nu­mărului persoanelor su­pu­se im­pu­nerii îl poa­te colapsa“, apreciază reprezentanţii CDR.

De asemenea, sistemul de deduceri ce va fi introdus – dacă va fi – nu ar putea conduce la fiscalizarea pe scară largă a economiei gri, pentru că aceasta ar presupune o multitudine de măsuri conjugate pentru a spori conformarea voluntară a contribuabililor, potrivit CDR.

Nici propunerea referitoare la consultanţii fiscali nu este fezabilă, potrivit sursei citate: „În prezent, în Registrul Camerei Consultanţilor Fiscali sunt înregistraţi 5.502 consultanţi, dintre care 4.135 activi, o mare parte dintre aceştia fiind deja angajaţi şi deci indisponibili pentru a desfăşura sarcinile menţionate în document. Deşi documentul nu conţine menţiuni în acest sens, nu trebuie omisă problematica remuneraţiei consultanţilor, care se adaugă cheltuielilor generate de implementarea acestui nou sistem fiscal“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO