Eveniment

Celebrul actor american Kirk Douglas a încetat din viaţă la vârsta de 103 ani

Celebrul actor american Kirk Douglas a încetat din...

Autor: Departamentul Life

06.02.2020, 07:33 745

Actorul american Kirk Douglas, cunoscut pentru lunga sa carieră în cinematografie, în timpul căreia a interpretat roluri memorabile precum cel din „Spartacus” (1960), a murit la vârsta de 103 ani.

Fiul său, Michael Douglas, a confirmat decesul tatălui într-o declaraţie, a relatat BBC.

„Cu imensă tristeţe, eu şi fraţii mei anunţăm că tatăl nostru, Kirk Douglas, nu se mai află de azi printre noi. Pentru o lume întreagă, a fost o adevărată legendă, un actor din Epoca de Aur a filmelor... Dar pentru mine şi fraţii mei, Joel şi Peter, era pur şi simplu tata". Celebrul actor, laureat al Premiilor Oscar, a încheiat cu aceleaşi cuvinte pe care le-a rostit cu ocazia aniversării de 103 ani a tatălui său: „Te iubesc nespus de mult şi sunt mândru că sunt fiul tău".

Anul trecut, Kirk Douglas - pe numele real Yssur Danielovitch - a stabilit, la 102 ani, un nou record de longevitate pentru un actor. Actorul Bob Hope deţinea anterior recordul de longevitate, însă acesta a murit în 2003, la aproape două luni după ce împlinise 100 de ani.

Născut pe 9 decembrie 1916, în localitatea Amsterdam din statul american New York, Kirk Douglas a jucat în primul său film în 1946 - un noir clasic intitulat „Dragoste ciudată/ The Strange Love of Martha Ivers”.

S-a remarcat apoi în filme precum „Gunfight at the O.K. Coral”, „Călăreţul singuratic/ Lonely Are the Brave” şi „Umbra unui uriaş/ Cast a Giant Shadow”.

Pe parcursul carierei sale prestigioase, Kirk Douglas a primit trei nominalizări la premiile Oscar, pentru rolurile interpretate în filmele „Van Gogh/ Lust for Life”, „Urâtul şi frumosul/ The Bad and the Beautiful” şi „Champion”.

Deşi nu a câştigat niciodată Oscarul pentru interpretare, a primit din partea Academiei de film americane un premiu onorific, care i-a fost înmânat de Steven Spielberg în 1996.

Ultimul rol pe marele ecran a fost cel din „Illusion” (2004), cu Bryan Cranston, regizat de Michael A. Goorjian.

Kirk Douglas a fost şi scriitor, având la activ mai multe romane şi volume de memorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO