Eveniment

Centrala de la Cernavodă e mai sigură decât Fukushima

Centrala de la Cernavodă e mai sigură decât Fukushima

Şefii centralei nucleare de la Cernavodă au ieşit ieri public să asigure România că centrala este în stare bună şi că ce s-a întâmplat în Japonia, la Fukushima, nu se poate întâmpla la noi

Autor: Gabriel Razi

23.03.2011, 23:45 144

Şefii centralei nucleare de la Cerna­vodă sunt siguri căproiectul local este mai sigur decât cel de la Fukushima (Japonia),unde principala problemă a fost cea a răcirii reactoa­relor. Maimult, ei spun că centrala de la Cernavodă re­zistă la un cutremurde opt grade pe scara Richter, o intensitate puţin probabilă pentruRomânia.

"Proiectul centralei de la Cernavodă este mai robust faţă decel de la Fukushima. Pro­iectul asigură răcirea combustibiluluinuclear pentru un număr considerabile de ore fără a fi necesarăenergia electrică. La Fukushima nu era posibil acest lucru", spuneDan Bigu, directorul de producţie al CNE Cernavodă.

În plus, Ionel Bucur, directorul CNE Cernavodă, a adaugăt căriscurile pentru o centrală nucleară precum cea din România încazul unui eveniment extern ţin de capacitatea de răcire acombustibilului nuclear.

Oficialii spun că au avut loc evenimente ce au implicatdeconectarea de la reţeaua de energie electrică naţională atât în2008, cât şi în 2009, dar care nu au prezentat vreun pericol înceea ce priveşte funcţionarea unităţii.

"Am avut evenimente în aprilie 2008 şi decembrie 2009 care audemonstrat că putem face faţă unor evenimente externe cum ar filipsa energiei electrice", spune Marian Şerban, director în cadrulcentralei de la Cernavodă.

Anual se investesc în unitatea de la Cernavodă circa 15 mil.euro pentru mo­dernizări şi retehnologizări. "CNE Cerna­vodălucrează cu strategii pe cinci ani, planurile de investiţii suntfăcute până în 2022", a mai precizat Şerban.

Şefii centralei nucleare, care asigură circa 20% din producţianaţională de energie, spun că industria de profil va deveni una maisigură după calamităţile naturale din Japonia şi efectele pe carele-au avut asupra centralei nucleare Fukushima Daiichi. Cele maigrave accidente nucleare până în prezent au avut loc în 1979 laThree Miles Island, în SUA, şi în 1986 la Cernobîl.

Astfel, ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în Japonia,autorităţile române au constituit la începutul acestei săptămâni ocomisie de analiză a capacităţii de reacţie a centralei de laCernavodă în cazul unor evenimente impre­dictibile majore. Anchetaar trebui să aibă concluziile în termen de 30 de zile.

"Este un moment istoric pentru industria nucleară, se vaîntâmpla exact acelaşi lucru care s-a întâmplat în cazulaccidentelor din trecut de la Three Miles Island şi Cernobîl, vareacţiona comunitatea internaţională. Avem de învăţăt dupăFukushima, industria va deveni mai sigură", a spus MarianŞerban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO