Eveniment

Centrul Vechi prinde viata si la zero grade. 10 noi restaurante vor fi gata pana in aprilie

Centrul Vechi prinde viata si la zero grade. 10 noi restaurante vor fi gata pana in aprilie
12.03.2010, 00:00 488

Temperaturile nu au depasit 15 grade de la inceputul anului, decele mai multe ori a nins sau a plouat, dar in cele cateva zile cusoare de la inceputul lui martie, pe doua strazi din zona Lipscaniproprietarii de cafenele au scos deja mese si scaune.

Estemomentul in care "isi impart teritoriul" cu competitorii, fiecareartera urmand sa fie plina in vara de zeci de terase.

Singura diferenta fata de anul trecut este insa ca printreunitatile deja existente si-au facut loc si cateva nume noi.Malagamba, La Bonne Bouche sau Divan sunt restaurantele care vorintra vara aceasta in lupta pentru impartirea clientilor si aveniturilor.

"Va fi gata saptamana aceasta. Este primul pe care il deschid,dar sincer ma uit la toate spatiile ramase libere. Partea rea esteca nu am bani sa fac ce imi doresc, pentru ca am idei pentru incadoua centre ca acesta", incearca sa glumeasca Claudiu Leonte, unuldintre actionarii restaurantului frantuzesc La Bonne Bouche, carese va deschide in curand pe strada Franceza, in apropierearestaurantului unguresc St. George.

Idei de afaceri: cabaret, brutarie sau osifonarie

Printre ideile omului de afaceri se numara un cabaret, obrutarie, dar si o sifonarie pentru HoReCa (hoteluri, restaurante,catering).

Claudiu Leonte si asociatul sau Mircea Radulescu, ambii venitidin industria de publicitate, au strans o parte din bani, s-au maiimprumutat pana la 170.000 de euro si au inceput sa refaca unspatiu de 110 metri patrati, unde urmeaza sa se serveasca vin lapahar.

"Restaurantul are 40 locuri in interior si 40 de locuri peterasa. Nu am facut o estimare pentru cat vrem sa incasam anual, nuam nevoie decat de 40 de oameni din cei doua milioane, cat areBucurestiul, care sa se aseze la o masa si sa comande mancarefrantuzeasca si un vin la pahar", si-a facut planul Leonte siadmite ca investitia va fi recuperata in circa trei ani, chiar siin Centrul Vechi unde afacerea cu restaurante merge cel maibine.

In prezent a fost adus mobilierul, dar si echipamentele debucatarie si bar, scaune si mese din fier forjat, dar majoritateastau in mijlocul incaperii acoperite cu folie de plastic inasteptarea unui loc curat. Un raft mare cucarti, majoritatea in franceza, mascheaza intrarea spre bucatarie,unul dintre pereti a ramas din caramida sa poata aminti de vechimeaimobilului, construit in 1875. Viitorul restaurant va avea canapeleverzi din piele care sa se asorteze cu draperii masive grena.

Chiar daca in prezent sunt circa 70 de restaurante, baruri sicafenele pe zece strazi din Centrul Istoric al Capitalei, jucatoriispun ca inca nu este suficient pentru a se crea un trafic constant,ca in centrele occidentale. "Este nevoie de un mix, de baruri,cluburi, restaurante, de anticariate si magazine de fashion sibijuterii", crede Florin Tanase, directorul restaurantului cuspecific unguresc St. George, in care s-a investit 250.000 de euro.Pe o suprafata de 190 de metri patrati, construit pe doua niveluri,St. George, care are 120 de locuri, s-a deschis la sfarsitul lui2007, cand pe strada Franceza abia renovata nu era decat un singurbar - O'Hara Irish Pub.

"Numarul de clienti a crescut semnificativ de cand s-a renovatstrada, dar mai ales de cand au aparut si alte unitati langa noi",este de parere Tanase, care spune ca 60% din clientii sai suntstraini, ce-i drept, majoritatea veniti in tara pentrubusiness.

"Centrul Vechi se cladeste de la sine, dar din pacate doar lanivelul parterului. Nu are nevoie de trei pavele puse pe jos, ci deo abordare mult mai serioasa. Trebuie tratata ca o zona specialapentru care sa existe un birou special de la care sa ieiautorizatiile, de un arhitect", il completeaza Claudiu Leonte.

Un irlandez face un restaurant cu specificitalian

JohnMcCarthy, un om de afaceri care spune ferm ca nu mai are niciun altbusiness in acest sector, chiar daca vine din Irlanda, patriapub-urilor, da cateva detalii despre cum va arata restaurantul saucu specific italian Malagamba. Lasa ruleta pe barul prafuit siarata inspre incaperea nevaruita inca.

"Aici vor sta circa 100 de persoane, iar la vara, pe terasa inca15-20. Am investit in acest restaurant aproape 200.000 de euro sitrebuia sa il deschid in februarie, in Romania este foarte greu saobtii aprobarile necesare", spune McCarthy, care vrea ca in cinciani sa deschida alte cinci unitati. De afara nu se vad momentandecat vitrine mari acoperite cu coala alba si autocolantelebranduite ale ramelor de la geamurile termopan care atarna inbataia rece a vantului. In interior incepe insa sa se contureze osala de mese cu pereti deschisi la culoare si plafon cu grinzirosii.

"Se deschide in curand"

Pe Smardan, strada cu cele mai multe baruri si cafenele, abiasi-au facut loc trei noi unitati. La Arcade, care are deja treiunitati pe aceeasi artera, a preluat si terenul viran de lajumatatea strazii pentru a construi cea mai mare terasa din zona.Deocamdata o pancarta care inconjoara suprafata anunta viitoareadeschidere cu litere mari: "Opening soon". Vizavi, doua spatii suntacoperite pentru renovare. "Vom deschide la jumatatea lunii martieun bistro cu o varietate bogata de vinuri la pahar pentru caretintim o cifra de afaceri anuala de circa 150.000 de euro.Recuperarea investitiei va fi in jur de doi ani, doi ani jumatate",afirma Vasi Andreica, managing director al viitorului bar, Old TownBistro.

Unitatea se va deschide in locul cafenelei Coffee Store,detinuta de acelasi proprietar, Mugur Mihaescu, care a deschis anultrecut si pub-ul irlandez St. Patrick in aceeasi cladire.

Anul acesta, noile unitati care sunt in plin proces de renovare,dar care se grabesc sa prinda sezonul de primavara, vor contribuipana la sfarsitul anului la incasarile totale ale Centrului Vechicu cel putin un milion de euro, alaturi de unitatile deschise dejade la inceputul anului - printre acestea restaurantul turcesc Divansau Sport Pub Cantina si Bundetot, restaurantul fast food, ambeleale proprietarului City Grill.

Daca anul trecut, in vara, Centrul Vechi genera un trafic recordpentru Capitala, iar incasarile erau estimate la zeci de milioanede euro, o vara calda ar putea majora cu cel putin 20% veniturileproprietarilor de restaurante si terase din zona in acest an, inconditiile in care pregatirile pentru varful de sezon au inceputdin timp.

Noi businessuri

Malagamba se va deschide luna aceasta langa Teatrul de Comedie.Proprietarul, irlandezul John McCarthy, a investit 200.000 de euroin renovarea si amenajarea spatiului, care va servi in specialmancare cu specific italian.

La Bonne Bouche care se intinde pe o suprafatade 110 metri patrati se va deschide saptamana aceasta ca bistro devin si restaurant frantuzesc. Actionarii, Claudiu Leonte si MirceaRadulescu, care vin din industria publicitatii, au investit 170.000de euro in aceasta unitate.

Old Town Bistro care urmeaza sa se lanseze lajumatatea acestei luni va servi vinuri la pahar pentru circa 50 declienti. In primul an de la deschidere, proprietarii, unul dintreactionari fiind Mugur Mihaescu, tintesc incasari de circa 150.000de euro.

Restaurante cu specific

Sushi Ko este primul restaurant japonez dinCentrul Vechi, deschis in vara lui 2009 de Iyad Tarabay, in urmaunei investitii de 400.000 de euro. Unitatea este deschisa pestrada Smardan, colt cu Stavropoleos.

Caru' cu Bere detinut de Dragos Petrescu, estecel mai mare restaurant cu specific romanesc din zona, careincaseaza anual cinci milioane de euro, acesta fiind unul dintrecele mai mari venituri din Romania.

St. George serveste mancare ungureasca, circa60% din clienti fiind straini. Restaurantul de 190 de metri patratia fost deschis la inceputul lui 2008, in urma unei investitii de250.000 de euro.

AFACERI DE LA ZERO