Eveniment

CEO-ul Rompetrol viseaza la o conducta Navodari - Trieste

CEO-ul Rompetrol viseaza la o conducta Navodari - Trieste
03.06.2010, 23:07 43

Saduokhas Meraliyev (foto), CEO-ul Rompetrol, al doilea marejucator de pe piata petroliera locala, spune ca visul lui personaleste acela ca de la Navodari, locatia Petromidia, cel mai importantactiv al grupului, sa plece o conducta pana la Trieste (Italia)prin care se va putea transporta petrolul kazah prin tarileeuropene.

Kazahstanul crede ca in cativa ani va putea produce 110 milioanede tone de titei anual, de 20 de ori mai mult fata de cat produceRomania de exemplu, consumul local fiind undeva la 8 milioane detone de petrol. In acest context, pentru kazahi, care controleazaRompetrol in proportie de 100% prin intermediul companiei de statKazMunaiGaz, este vital sa-si gaseasca piete de export. Planurilepentru o conducta care sa treaca prin Constanta si care sa ajungain Italia exista de ani buni de zile, dar din pacate oleoductulPEOP stagneaza tot la faza de proiect. Meraliyev spune ca daca PEOPse va face, si-ar dori ca la capatul conductei sa se afle rafinariaPetromidia.

"Daca se face acest proiect (PEOP - n.r.), noi vrem sa fim lacapatul conductei, vrem sa inceapa de la noi. Dar visul meu pesonaleste sa avem o conducta de la Navodari la Trieste", a declarat, joidirectorul general al Rompetrol, Saduokhas Meraliyev, citat deMediafax.

Recent, ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat ca atatautoritatile azere, cat si cele kazahe s-au aratat interesate deacest proiect. Secretarul de stat in Ministerul Economiei TudorSerban a precizat ca in perioada urmatoare Romania va faceKazahstanului si Azerbaidjanului o oferta privind aprovizionarea cupetrol a oleoductului PEOP. Croatia, Romania, Serbia, Slovenia siItalia au semnat in 2007 un acord pentru construirea PEOP, oconducta de 1.400 km, care sa transporte petrol din bazinul caspiccatre Constanta si portul italian Trieste. Costul PEOP este estimatla 2-3,5 mld. dolari.

In ceea ce priveste rambursarea datoriei de 600 mil. dolari pecare Petromidia o are fata de stat, Meraliyev spune ca deocamdatanu s-a luat nicio decizie, desi termenul de plata expira in lunaseptembrie. In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privindtransformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani arestantelor bugetare ale Petromidia existente la data de 30septembrie 2003. Daca Rompetrol nu-si va plati datoria la termen,exista posibilitatea ca statul roman sa reintre in actionariatulcompaniei in cazul in care nu se va aproba o reesalonare atermenului de plata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO