Eveniment

Cercel, BRD: Aprecierea prea mare a leului e riscanta

11.01.2010, 23:12 30

2010 va fi anul investitiilor financiare, cu posibilitati dediversificare a activelor pe mai multe clase care se vor miscainteresant si un curs leu/euro care ar putea evolua intre nivelulactual si 4 lei/euro, "cu posibilitatea sa faca strapungeri subacest prag", estimeaza Claudiu Cercel, vicepresedinte pentrupietele financiare al BRD-SocGen.

"Piata de capital va oferi in continuare oportunitati, curandamente bune de doua cifre, chiar daca mai mici decat in 2009,dobanzile bancare vor ramane interesante, desi vor avea o singuracifra, iar aurul va fi mai departe un plasament interesant, nuneaparat pentru tezaurizare. Pe piata valutara, leul va avea unpotential mai mare de intarire decat de depreciere, cursul putandcobori si sub 4 lei/euro", spune Cercel.

Seful pietelor financiare de la BRD se asteapta ca activelefondurilor mutuale sa treaca anul acesta de 1 mld. euro,apropiindu-se de pragul de 1% din PIB, de mult depasit de alte taridin regiune. El crede ca tendinta de scadere a dobanzilor la lei seva consolida, avand in vedere ca inca exista o "prima" mare pesterata inflatiei, iar aprecierea leului va ajuta la reducereainflatiei atat timp cat in economie nu exista cererea fundamentalacare sa antreneze presiuni de crestere a preturilor.

"Piata este foarte lichida acum, avand in vedere caoportunitatile de business in economia reala se lasa asteptate. Inacelasi timp, trebuie sa avem grija sa nu mergem prea abrupt cuaprecierea leului, pentru ca miscarile de pendul suntpericuloase."

Cercel nu vede "in niciun caz" riscuri de atac speculativ insensul deprecierii leului, dar spune ca "se poate folosi o miscaresimilara in sens de apreciere a leului." El remarca faptul ca toateanalizele externe recente vad apreciere pe leu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO