Eveniment

O cercetare a prestigioasei universităţi Harvard: România, a 12-a ţară din lume după ritmul de creştere al PIB/capita estimat până în 2030. În perioada 2020-2030, PIB per capita în România va creşte în medie cu 3,5% pe an

O cercetare a prestigioasei universităţi Harvard:...

Autor: Cristina Roşca

29.07.2022, 00:07 3858

România se află printre primele 15 ţări din lume în ceea ce priveşte ritmul de creştere al PIB/capita estimat până în 2030, arată o analiză a prestigioasei universităţi Harvard. Ritmul de creştere al PIB per capita va fi de circa 3,5% pe an, al 12-lea cel mai rapid din lume.

Evoluţia acestui indicator în perioada 2020-2030 poate fi pusă pe seama mai multor factori, printre care cei mai importanţi sunt creşterea complexităţii economice şi scăderea populaţiei din România. „Analizând estimările pentru următorul deceniu, până în 2030, am identificat trei poli.

Mai multe state din Asia au deja o economie suficient de complexă pentru ca în următorul deceniu să poată creşte rapid, e vorba de ţări precum China, Cambodia, Vietnam, Indonezia, Malaezia şi India.

În Africa de Est, ne aşteptăm ca unele economii să crească rapid, în bună parte ca urmare a creşterii populaţiei, mai degrabă decât datorită unei complexităţi sporite a economiilor. E vorba de state precum Uganda, Tanzania şi Mozambic. Când vine vorba de PIB per capita, există potenţial uriaş de creştere în Europa de Estî, spun analiştii Harvard.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO