Eveniment

Cerealele au dus exporturile la un maxim istoric de 4,5 mld. euro în iulie

Cerealele au dus exporturile la un maxim istoric de 4,5...

Autor: Claudia Medrega, Gabriel Razi

09.09.2013, 21:49 1117

Exporturile au ajuns în iulie la o valoare lunară record de 4,5 mld. euro, motorul principal fiind exportul cu cereale, după ce în prima jumătate a anului avansul a fost susţinut de creşterea cererii pentru automobile şi componente auto.

În iulie exporturile au crescut cu 18,1% comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut, ritm de creştere care nu s-a mai înregistrat din anul 2011. Valoarea lunară a exporturilor a oscilat în ultimii ani între 3 şi 4 mld. euro.

„Exporturile au accelerat în luna iulie, dar motorul principal a fost agricultura. În prima jumătate a anului, exporturile României au performat foarte bine, susţinute de creşterea cererii pentru automobile şi componente auto“, afirmă Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank.

Exportatorii de materii prime agricole prezenţi în Ro­mâ­­nia au demarat în ultimii doi ani campanii agresive de export, astfel că mărfurile româneşti au reuşit să-şi facă loc în pie­ţele din regiune. În primele şapte luni din 2013 doar expor­turile de grâu s-au ridicat la aproape 300 mil. euro, în creş­tere cu circa 75% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Evoluţia favorabilă a exporturilor susţine previziunile că exporturile vor rămâne principalul motor pentru creşterea economică, după ce şi în prima jumătate a anului exporturile au susţinut economia.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO