Eveniment

Cererea băncilor la repo a atins un record de 24,3 mld. lei

Cererea băncilor la repo a atins un record de 24,3 mld. lei

Autor: Monica Juganaru, Claudia Medrega

13.11.2012, 00:03 293

Banca Naţională a României a împrumutat ieri 14 bănci cu suma de 6 mld. lei (1,3 mil. euro) pusă la dispo­zi­ţie pentru opera­ţiunile repo, iar cere­rea instituţiilor a atins cel mai înalt nivel înregistrat pentru acest tip de operaţiuni, de 24,3 mld. lei.

În august, octombrie şi noiembrie BNR a hotărât să plafoneze sumele pe care băncile le pot împrumuta la do­bân­da de politică monetară de 5,25% pe an în schimbul garantării cu titluri de stat. Totodată, banca cen­trală a decis să elimine orice limite pentru seriile de titluri de stat aduse drept co­lateral, ceea ce poate preveni even­tuale situaţii dificile în cazul în care o bancă s-ar confrunta cu o nevoie neobişnuită de lichiditate.

Multe bănci au ajuns să se bazeze pe tranzacţiile repo cu BNR pentru acoperirea necesarului de lichiditate. Deşi per ansamblu piaţa bancară înre­gis­trează o lichiditate confortabilă, în ultimii ani s-au acumulat deze­chilibre considerabile între bănci foarte lichide şi bănci cu dificultăţi din acest punct de vedere.

Banca centrală a plafonat pentru a şasea săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin opera­ţiunea repo, însă limita a fost majorată ieri la 6 mld. lei, faţă de la 4 mld. lei în ultimele două săptă­mâni.

Sumele licitate luni de bănci au ajuns la cel mai ridicat nivel atins vreodată, potrivit statisticilor BNR, care oferă date din anul 2001.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichi­ditate băncilor comerciale pentru o săptămână şi preia în schimb titluri de stat la dobânda de politică mone­tară, de 5,25% pe an.

BNR a reluat pe 8 octombrie limi­tarea sumelor împrumutate prin lici­taţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Limitarea licita­ţiilor repo deru­late de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai efi­cace de acţiune decât mo­dificarea dobân­zii cheie, cu un im­pact mai impor­tant asupra cursului de schimb, potrivit gu­ver­natorul BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO