Eveniment

Cererea de export ţine bine pe picioare industria, care creşte peste avansul PIB

Ciprian DascÂlu, economist-şef al ING Bank: După o încetinire accentuată a vânzărilor cu amănuntul, producţia industrială indică o contracţie pentru sector în al treilea trimestru

Ciprian DascÂlu, economist-şef al ING Bank: După o încetinire accentuată a vânzărilor cu amănuntul, producţia industrială indică o contracţie pentru sector în al treilea trimestru

Autor: Iulian Anghel

15.10.2018, 00:06 624

Potrivit datelor INS pe primele opt luni, industria prelucrătoare, care realizează majoritatea exporturilor industriale, a crescut cu 5,5%, an/an, în vreme ce industria extractivă a avansat cu 1,9%, iar industria de furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,4%.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) vede în acest an o creştere a industriei de 5,7%, însă datele sunt din iulie când nu se cunoştea evoluţia PIB în S1 care a consemnat o creştere economică de 4%, faţă de prognoza CNP de 5,5%. Va fi interesant de văzut dacă prognoza de toamnă a CNP va modifica ţinta de creştere economică - pentru că, dacă o va face, guvernul va fi obligat să-şi revizuiască planificarea bugetară.

Economiştii privesc cu rezervă aceste cifre. Datele pentru trimestrul al treilea dezamăgesc, anticipează eco­nomistul-şef al ING Bank Ciprian Dascălu. „După o încetinire accentuată a vânzărilor cu amănuntul, producţia industrială indică o contracţie pentru sector în al treilea trimestru“, arată el într-un raport către investitori. El analizează însă evoluţia de la o lună la alta (pentru care economiştii folosesc cifrele ajustate, spre deosebire de comparaţia an/an când folosesc, îndeobşte, cifrele brute), observând că, pe aceste date ajustate, în funcţie de zilele lucrătoare, creşterea producţiei industriale a scăzut la 3,9% faţă de luna anterioară, când a fost înregistrată o creştere de 5,4%. Încetinirea a fost mai puţin pronunţată pentru industria prelucrătoare, care a scăzut însă şi ea la 4,5% faţă de 5,1% în iulie.

Dascălu anticipează însă o revenire a producţiei în viitor, pe măsura îmbunătăţirii creşterii cererii la export.

Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat săptămâna trecută con­tribuţia importantă a industriei la creşterea de 4% a PIB. 1% din această creştere a fost adusă de industrie care are o contribuţie la PIB de 23-24% în ultimii zece ani.

La nivel euro­pean, în august producţia in­dustrială a crescut, an/an, cu 1,2%, potrivit Eurostat, oficiul de statistică al UE, care foloseşte datele ajustate. România este pe locul al şaptelea în acest clasament (3,6% creştere) şi este foarte interesant clasamentul pentru că între primii clasaţi sunt ţările Estului care execută, de fapt, comenzi pentru economiile puternice. Acest lucru arată că teama de o nouă criză este, cel puţin deo­cam­dată, departe, ceea ce ajută puternic economiile mai fragile, dependente de comenzile industriilor puternice.

Statele membre ale UE care au înregistrat în august cele mai mari creşteri anuale ale producţiei indus­triale sunt: Irlanda (plus 15,%), Slovenia (plus 7%), Letonia (plus 6,4%), Esto­nia (plus 5,6%), Polonia (plus 5%), Ungaria (plus 4,5%) şi România (plus 3,6%).

La nivel european, în august producţia industrială a crescut, an/an, cu 1,2%, potrivit Eurostat, oficiul de statistică al UE. România este pe locul al şaptelea în acest clasament (3,6% creştere) şi este foarte interesant clasamentul pentru că între primii clasaţi sunt ţările Estului care execută, de fapt, comenzi pentru economiile puternice. Acest lucru arată că teama de o nouă criză este, cel puţin deocamdată, departe, ceea ce ajută puternic economiile mai fragile, dependente de comenzile industriilor puternice.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO