Eveniment

Cererea externă mai slabă încetineşte creşterea afacerilor din industrie

Cererea externă mai slabă încetineşte creşterea afacerilor din industrie

Autor: Ciprian Botea

06.06.2011, 23:47 175

Afacerile companiilor din industrie, sectorul care a avut ceamai importantă contribuţie la ieşirea economiei din recesiune, aucrescut cu 12,5% în aprilie faţă de perioada corespunzătoare aanului trecut datorită creş­terii cu două cifre înregistrate deindustria prelu­cră­toare, arată datele Institutului Naţional deStatistică (INS).

Avansul afacerilor s-a redus însă comparativ cu ritmulînregistrat în lunile anterioare, în condiţiile în care nicicererea nu a mai crescut cu ritmurile de 30-40% înregistrate întrecut. Astfel, comenzile noi din industrie au crescut cu 26% înaprilie, faţă de 35% în martie şi peste 40% în toamna anuluitrecut. Scăderea cererii a forţat companiile să reducă preţurile,care au fost în aprilie cu doar 9,6% mai mari decât în aceeaşi lunădin 2010. În martie preţurile producţiei industriale afişau ocreştere anuală de 11%.

"Dinamica din aprilie este explicată în mare parte de cerereaexternă mai redusă. Aceasta a determinat cel mai probabilproducătorii să reducă preţurile la bunurile de folosinţăîndelungată şi de uz curent", potrivit unui raport al analiştilorING Bank.

Industria bunurilor de folosinţă în­de­lungată a înregistrat celmai scăzut ritm de creştere a cifrei de afaceri în luna aprilie, de0,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, în timp ce în cazulbunurilor intermediare a fost consemnat un avans de 18,9%.

Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi cea a bunurilorde uz curent au înregistrat cel mai scăzut ritm de creştere şi lacomenzile noi din luna aprilie.

Analiştii BNR avertizau în ultimul raport lunar al instituţieică industria îşi va încetini ritmul de creştere în trimestrul aldoilea pe fondul scăderii cererii la nivel european. Industrialocală a fost susţinută puternic în ultimii ani de cererea externă,lucru reflectat de vârfurile atinse de exporturi lună de lună.

Cifra de afaceri din industrie a înregistrat chiar o variaţienegativă de 11,3% faţă de luna martie, pe fondul reducerii cu 5% acomenzilor noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO