Eveniment

CES: fiscalitatea instabila ameninta integrarea in UE

06.02.2003, 00:00 20

Sistemul fiscal romanesc este cel mai instabil din Europa Centrala si de Est si impiedica realizarea unei economii de piata performante, ceea ce pune sub semnul intrebarii integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, considera reprezentantii confederatiilor patronale membre ale Consiliului Economic si Social (CES).
In replica, Claudiu Lucaci, purtatorul de cuvant al Guvernului, spune ca Romania va putea aplica, din anul 2004, o diferentiere a cotelor de taxa pe valoarea adaugata, modificare legislativa, aflata in concordanta cu cerintele de integrare in Uniunea Europeana, care va include o serie de bunuri si servicii. El a mai aratat ca majorarea cotei la impozitul pe profit pentru exportatori, de la 6% la 12, 5%, a fost contrabalansata de Guvern prin alocarea de la bugetul de stat a unor importante fonduri utilizate ca prime pentru incurajarea exporturilor. Diminuarea cotei standard la impozitul pe profit pentru exporturi este posibila in contextul in care vor fi anulate facilitatile fiscale in vigoare, deoarece prin cresterea acestei cote se respecta principiul loialitatii solicitat de Uniunea Europeana, a adaugat Lucaci.
Doru Frunzulica, vicepresedinte al CES, a afirmat ieri ca reglementarile fiscale care au fost promovate la sfarsitul anului trecut afecteaza activitatea firmelor si a angajatilor, in conditiile in care taxele si impozitele din Romania au devenit mai drastice decat cele practicate de restul statelor central si est europene.
"Impozitele pe salarii in Romania sunt foarte mari si afecteaza atat angajatorul cat si angajatii. Este greu de crezut ca Romania, cu actualul sistem fiscal, se va apropia de nivelul de trai din Polonia sau Ungaria", a precizat Frunzulica.
El  a aratat ca, in Romania, desi rata minima de impozitare a salariilor este de 18%, comparabila cu cea din Ungaria si Polonia, pe ansamblu fiscalitatea este mai ridicata decat in alte tari, diferenta provenind de la transele de venituri carora le sunt aplicate aceste taxe. "In Romania, cota minima de 18% se aplica veniturilor lunare mai mici de 60 de dolari, iar tot ceea ce depaseste 350 de dolari se impoziteaza cu 40%, pe cand in Ungaria cota minima de impozitare merge pana la 140 de dolari, iar in Polonia pana la 700 de dolari", a explicat Doru Frunzulica.
De asemenea, in Romania se aplica cea mai ridicata cota a impozitului pe profit, de 25%, fata de 18% in Ungaria si Polonia, sustine vicepresedintele CES.
El a adaugat ca, potrivit unui studiu privind numarul de platitori de TVA la mia de locuitori, din zece tari aflate in tranzitie, Romania ocupa ultimul loc, cu sase contribuabili la mia de locuitori, fata de Ungaria cu 52 de platitori de TVA la o mie de locuitori.
Totodata, Doru Frunzulica a afirmat ca masurile fiscale pe care intentioneaza sa le introduca Ministerul Finantelor Publice, cum ar fi impozitarea globala a veniturilor, inclusiv a dobanzilor, dividendelor si a avantajelor in natura de care beneficiaza angajatii, vor avea "efecte foarte grave asupra firmelor" si vor incuraja dezvoltarea economiei "gri".
Potrivit unei statistici a patronatelor membre CES, din aproximativ 410.000 de firme care au depus bilantul contabil in anul 2001, doar 180.000 au inregistrat profit, ceea ce denota o rata a profitabilitatii foarte scazuta in Romania.
"Marea problema a fiscalitatii este ca nu a fost gandita ca un instrument al dezvoltarii economice durabile, ci doar ca un sistem de colectare a veniturilor la buget", afirma reprezentantii patronatelor. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO