Eveniment

Cetăţenii unui oraş din România plătesc mai mult pe căldură, după ce a fost majorat preţul gigacaloriei

Cetăţenii unui oraş din România plătesc mai mult pe...

Autor: Mediafax

31.01.2019, 17:22 135

Constănţenii vor plăti mai mult pentru încălzirea locuinţelor, aceştia urmând să achite 275, cu 50 de lei  mai mult decât plateau înainte pentru gigacalorie. Preţul este în continuare subvenţionat de Primărie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Consilierii locali din Constanţa au adoptat, joi, un proiect de hotărâre privind stabilirea preţului reglementat pentru energie termică, format din preţul de producere a energiei termice şi tarifele serviciilor de transport, distribuţie şi furnizare în sistem centralizat, începând cu data de 1 ianuarie în municipiu.

Prin hotărâre de Consliu Local, acesta a fost majorat la nivelul de 534,35 lei/Gcal, dar este subvenţionat pentru populaţie, până la valoarea de 275 de lei.

Măsura a fost luată după ce Electrocentrale Constanţa SA (CET Palas) a primit acceptul ANRE să majoreze, la rândul ei, tarifele.

„La începutul sezonului rece, atunci când am început cu o criză a apei calde, generată de situaţia neplăcută în care se află compania Electrocentrale Constanţa SA, am făcut o intervenţie rapidă şi masivă, plătind în avans sume consistente către această companie. Am reuşit astfel să reducem pentru primele luni din sezonul rece preţul gigacaloriei de la 250 de lei la 225 de lei. Dar, întrucât preţul gazelor, preţul energiei, au crescut, compania Electrocentrale Constanţa SA a obţinut o majorare de tarif din partea ANRE. Această majorare din partea ANRE-ului încredinţată, aprobată de cei de la Electrocentrale Constanţa SA, a dus la creşterea preţului pentru populaţie. Astfel încât preţul către populaţie este 275 de lei. Încercăm să păstrăm media de 250 de lei, aşa cum a fost şi anii anteriori, adică am avut aproape trei luni cu 225 de lei, probabil aproape trei luni cu 275 de lei, astfel încât să nu împovărăm constănţenii”, a explicat primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.

El a subliniat că administraţia locală face demersuri de preluare a CET Constanţa, încercând să rezolve astfel problemele cu privire la reţeaua de termoficare a oraşului.

„Constanţa trebuie să rezolve cred că cea mai grea problemă a sa, problema sistemului centralizat de alimentare cu energie termică. În continuare aştept ca structura centrală, Ministerul Energiei în speţă, să continue programul pe care l-am început anul trecut, acela de a transfera CET-ul către autoritatea locală. (…)Am înţeles că deja Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Constanţa a luat o hotărâre şi a transmis-o către Ministerul Energiei: aceea că este de acord cu transferul către autoritatea locală. Aşteptăm să vedem ce face Ministerul Energiei, dar, între timp, noi deja am pregătit posibilitatea de a finanţa, atât din fonduri structurale, cât şi din programe naţionale, o investiţie într-o centrală modernă. De asemenea, şi în modernizarea reţelei de transport şi redimensionarea ei, pentru că, în mod evident, nu mai sunt necesare aceleaşi diametre ca înainte de 1990. Sau, hai să spunem, ca în momentul în care a fost construită această electrocentrală”, a mai spus primarul Constanţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO