Eveniment

CGMB a aprobat finanţarea din bugetul local a tuturor proiectelor europene nefinalizate la timp

CGMB a aprobat finanţarea din bugetul local a tuturor...

Autor: Aurelia Alexa

22.12.2015, 18:22 536

Iniţial, pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) au fost incluse doar proiectele privind reabilitarea şi modernizarea Ambulatoriului de la Spitalul clinic de copii "Victor Gomoiu", consolidarea şi conservarea Arcului de Triumf şi a Observatorului Astronomic "Vasile Urseanu", celelalte proiecte, care au pierdut finanţarea europeană din cauza că nu au fost finalizate la timp, fiind incluse pe lista suplimentară a ordinii de zi.

Practic, CGMB a aprobat finanţarea de la bugetul local a tuturor costurilor neeligibile si a costurilor suplimentare conexe, pentru că altfel Capitala risca să piardă şi banii europeni investiţi până acum în aceste proiecte, respectiv 58 milioane de lei.

"Daca nu ar fi fost aprobate aceste proiecte, Municipiul Bucureşti trebuia să restituie banii alocaţi deja. Bucureştiul a pierdut 132 milioane de lei din fonduri nerambursabile. Dacă nu ar fi trecut aceste proiecte, mai pierdeam încă aproximativ 60 milioane de lei deja alocaţi", a declarat purtatorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), Alexandru Ichim.

El a precizat că deocamdată nu se cunosc cu exactitate cauzele, acestea urmând sa fie stabilite, însă, în principal, ar fi vorba de erori de proiectare.

"Exista acum în derulare un audit a acestor proiecte", a mai spus purtătorul de cuvânt al PMB.

PMB a informat vineri că Bucureştiul pierde finanţare din fonduri europene şi de la bugetul de stat în valoare totală de 124.183.654 lei pentru trei proiecte care nu vor fi finalizate la 31 decembrie 2015, termenul stabilit prin acordul de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 (POR), precum şi alte aproximativ opt milioane de lei, care puteau fi utilizaţi din fonduri europene, şi care vor fi plătiţi din bugetul Primăriei Capitalei pentru continuarea altor trei proiecte, pentru care s-a solicitat prelungirea termenului de implementare până la data de 30 iunie 2016.

"Vom avea o gaură în buget, iar vina aceasta este în întregime a fostei administraţii.Va trebui să ducem proiectele la bun sfârşit, iar acest lucru îl vom face din surse proprii. Administrarea dezastruoasă a primăriei ne va costa pe fiecare dintre noi", arată, în comunicatul de vineri, primarul general interimar, Răzvan Sava.

PMB precizează că finanţarea de peste 124 de milioane de lei, care nu mai poate fi decontată din fonduri europene şi de la bugetul de stat, reprezenta cofinanţarea proiectelor pentru realizarea pasajului rutier de la Piaţa Sudului, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Tei şi Floreasca, precum şi pentru lucrările de construire a ambulatoriului la Spitalul Foişor.

Alte trei proiecte - consolidare, restaurare şi conservare Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" şi proiectul de reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriului integrat al spitalului clinic de copii "Victor Gomoiu" - a căror lucrări sunt aproape finalizate - pierd finanţare în valoare totală de aproximativ opt milioane de lei, se arată în comunicatul de vineri.

Primăria Municipiului Bucureşti a obţinut finanţare europeană pentru realizarea a opt obiective de interes public, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Aceste proiecte sunt: consolidare, restaurare şi conservare la patru monumente (Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Muzeul "Nicolae Minovici" şi Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu"), reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriilor de la spitalele "Victor Gomoiu" şi "Foişor", amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei şi Floreasca, precum şi modernizarea infrastructurii rutiere Piaţa Sudului.

Valoarea totală a acestor proiecte a fost estimată la 313.490.033 lei, din care 191.066.216 lei reprezenta finanţare nerambursabilă din fonduri europene şi contribuţie de la bugetul de stat al României, prin POR 2007-2013. Termenul de finalizare a celor 8 proiecte este de 31 decembrie 2015, se arăta în comunicatul PMB.

Potrivit sursei citate, la Piaţa Sudului, obiectiv a cărui valoare a fost estimată la 127.140.761,05 lei, s-au cheltuit până în prezent 18.401.041,88 lei (inclusiv TVA), iar din 1 ianuarie 2016, orice decont al lucrărilor pentru acest proiect nu mai poate fi plătit din fonduri europene, potrivit legii.

"Bucureştiul pierde astfel o finanţare europeană de 83.894.535,75 lei, sumă ce va fi acoperită din bugetul Primăriei Capitalei, pentru continuarea lucrărilor. O situaţie la fel de gravă se înregistrează şi în cazul proiectului circuit turistic pe lacurile Floreasca - Tei, unde se pierde o finanţare europeană în valoare totală de 23.519.736, 61 lei. Valoarea estimată a proiectului este de 88.355.487,98 lei. La Spitalul Foişor, unde trebuia amenajat un ambulatoriu integrat, finanţarea europeană în valoare de 16.769.381,72 lei se pierde integral. Valoarea estimată a acestui proiect a fost de 22.323.988,99 lei", se mai arata în comunicatul PMB.

Instituţia preciza, vineri, că valoarea totală a fondurilor europene şi de la bugetul de stat care nu mai pot fi utilizate pentru cele trei proiecte este de 124.183.654 lei.

Potrivit raportului făcut de cei care au gestionat proiectele cu finanţare europeană, cauzele care au dus la această situaţie gravă ar fi eroarea de proiectare. Astfel, la Piaţa Sudului, precum şi în cazul circuitului turistic Floreasca - Tei, proiectantul nu a ţinut cont de planul de reţele subterane. În cazul ambulatoriului de la spitalul "Foişor" s-au înregistrat neconcordanţe şi erori în proiectul tehnic, situaţie care a dus la revizuirea proiectului de două ori, în 2014, respectiv 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO