Eveniment

Cheltuieli de 1.900 de euro pentru un salariu net de 1.000 de euro

30.11.2005, 19:23 21

Patronii romani au cheltuieli totale de 1.900 de euro pentru a oferi unui angajat un salariu net de 1.000 de euro, mai mult cu 200 de euro decat in Ungaria, din cauza cheltuielilor mari cu asigurarile sociale.

Acesta este principalul motiv pentru care forta de munca din Romania este foarte costisitoare, a explicat ieri Romulus Badea, manager consultanta fiscala la firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania.

Cheltuielile totale pentru 1.000 de euro salariu net s-au redus insa drastic fata de anul trecut, cand erau de 2.900 de euro, ca urmare a introducerii cotei unice de 16% a impozitului pe venit. Oficialii firmei de consultanta PwC au explicat ca in Ungaria un salariu de 1.000 de euro impune patronului costuri totale de numai 1.560 de euro, ceea ce face forta de munca din aceasta tara mai atractiva pentru investitori.

"In 1996, angajatii romani isi negociau cu patronii salarii nete exprimate in valuta. Acum insa, angajatii isi negociaza pachete salariale, care contin un salariu brut exprimat in lei si alte avantaje in natura", a explicat Romulus Badea schimbarile de pe piata muncii din ultimii 10 ani.

In opinia consultantilor PwC, cresterea impozitului pe dividende de la 10% la 16%, conform noului Cod fiscal, aflat in stadiul de proiect, va mari povara fiscala asupra profiturilor companiilor, determinand managerii acestora sa reinvesteasca castigurile si sa evite distribuirea de dividende.

Tot cu 16% vor fi impozitate si castigurile din dobanzile cu care bancile remunereaza depozitele la termen si conturile curente, fata de acelasi impozit de 10% aplicat in prezent. Impozitul va fi, ca si acum, retinut de catre banca in contul clientului acesteia, fie persoana fizica, fie companie. Si asta indiferent daca dobanzile acordate economiilor de catre institutiile de credit aduc beneficii reale clientilor acestora sau sunt real negative (sunt sub inflatie).

Tranzactiile imobiliare vor avea si ele un tratament fiscal diferit fata de cel aplicat in prezent. Acum, castigurile din vanzarea unei proprietati imobiliare sunt impozitate cu 10%, iar impozitul este retinut automat la autentificarea contractului de vanzare de catre notar. Incepand cu 1 ianuarie 2006, cota de impozitare va fi de 2%, dar se va aplica la valoarea de vanzare a imobilului, iar fiecare contribuabil in parte va plati impozitul aferent tranzactiei in urma unei declaratii suplimentare de venit. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO