Eveniment

Chevron a încercat iar să exploreze după gaze de şist în Vaslui, din spatele jandarmilor

Circa 100 de persoane au participat la o manifestaţie în Bucureşti, în semn de solidaritate cu protestatarii din Pungeşti. Mediafax Foto

Circa 100 de persoane au participat la o manifestaţie în Bucureşti, în semn de solidaritate cu protestatarii din Pungeşti. Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

08.12.2013, 20:32 368

Americanii de la Chevron s-au apucat ieri dis-de-dimineaţă din nou de lucru la prima sondă pentru explorarea gazelor de şist în judeţul Vaslui, după ce cu o zi înainte sistaseră lucrările din cauza unor proteste care au devenit violente. În prealabil, jandarmii au evacuat protestatarii din zonă şi au instituit un filtru pe drumul înspre comună, pentru a preveni sosirea altor persoane la manifestaţii.

Protestele au început sâmbătâ, când în jur de 400 de persoane s-au strâns pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, în apropierea terenului concesionat Chevron, pentru a scanda împotriva intenţiei companiei pe­tro­liere de a monta în zonă prima sondă de explorare, potrivit Mediafax. De partea cealaltă, circa 300 de jandarmi au fost mobilizaţi pentru a pre­veni accesul protestatarilor pe terenul Chevron.

Protestul s-a desfăşurat ini­ţial paşnic, opozanţii proiec­tului scan­dând lozinci împotriva companiei, Jan­darmeriei şi Gu­vernului, dar pe la ora prân­zului, aceştia au în­ce­put să arun­ce cu pietre în ca­mioa­nele Chevron şi să dărâme gar­du­rile din ju­rul proprietăţii con­cesio­na­te com­paniei. În urma aces­tui in­cident, Chevron a anun­ţat oficial că sus­pendă activităţile în comună, „ca urmare a ac­ti­vităţii pro­tes­ta­ta­rilor“, şi a de­pus o plân­gere la Po­li­ţia Vaslui pentru dis­tru­gerile pro­vocate de protestatari.

În comunicatul emis sâmbătă, reprezentanţii Chevron precizau că in­ten­ţia companiei este de a realiza „exclusiv activităţi de explorare, folo­sind tehnologii convenţionale“ în perimetrul Siliştea din comuna Pun­geşti. Comunicatul nu menţionează însă că, în eventualitatea în care ar fi descoperite gaze naturale în perimetrele concesionate, exploatarea lor ar urma să se facă folosind fracturarea hidraulică şi forajul orizontal, două metode contestate din considerente de mediu. După ce Chevron a sus­pendat lucrările, jandarmii au evacuat zona ocupată de protestatari, unii dintre aceştia fiind reţinuţi şi amendaţi, iar 15 persoane fiind acuzate de ultraj sau port ilegal de armă albă, mai notează Mediafax. În paralel, circa 100 de persoane au participat la o manifestaţie în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în semn de solidaritate cu protestatarii din Pungeşti.

Duminică dimineaţă, Chevron a anunţat că a reluat lucrările în zona Siliştea-Pungeşti, angajaţii lucrând în primă fază la reîngrădirea celor 20.000 de metri pătraţi de teren concesionaţi companiei. Jandarmii au fost din nou prezenţi în jurul perimetrului, iar pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni s-au instituit filtre pentru a legitima toate persoanele care circulau în zonă.

La ora închiderii ediţiei, pe reţelele sociale circulau apeluri pentru noi proteste în comuna Pungeşti.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO