Eveniment

Chiar dacă s-a domolit, inflaţia din România rămâne cea mai mare din Uniunea Europeană

Chiar dacă s-a domolit, inflaţia din România rămâne...

Autor: Răzvan Botea

18.10.2019, 00:05 337

Inflaţia din România (3,5% septembrie, ajustat) rămâne în continuare cea mai mare din Uniunea Europeană, potrivit celor mai recente date ale Eurostat, biroul european de statistică. Cu toate acestea, nivelul inflaţiei din România nu este unul alarmant, în condiţiile în care se află în zona superioară a intervalului-ţintă al BNR.

De asemenea, mai multe ţări europene, în special din zona euro, se confruntă cu inflaţie foarte scăzută sau deflaţie şi fac eforturi pentru a aduce indicele preţurilor în jurul valorii de 2%, considerată de economişti ca fiind sănătoasă pentru economie.

În Slovacia este a doua cea mai mare inflaţie din UE, de 3%, în timp ce în Ungaria inflaţia este la un nivel de 2,9% în luna septembrie a acestui an. Media europeană a ratei inflaţiei a fost în luna septembrie a acestui an de 1,2%, în timp ce inflaţia în zona euro s-a situat la 0,8%. Cipru şi Portugalia au înregistrat în luna septembrie a acestui an deflaţie. Astfel, indicele preţurilor de consum în Cipru a fost de -0,5%, iar în Portugalia de -0,3%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO