Eveniment

Chideşciuc, ING Bank: România nu se poate dezvolta fără capital străin. Trebuie să-l atragem şI să-l menţinem aici

Chideşciuc, ING Bank: România nu se poate dezvolta fără capital străin. Trebuie să-l atragem şI să-l menţinem aici

Autor: Claudia Medrega

29.09.2011, 17:48 332

România nu se poate dezvolta fără capital străin, în următorii 20-30 de ani, având în vedere că nu există resurse interne de capital care să ne permită o creştere economică specifică unei economii emergente astfel că este important să atragem capital străin şi să îl menţinem aici în măsura în care asemenea lucruri depind de autorităţile din România, a comentat Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

În ceea ce priveşte un nou model de creştere economică, Chideşciuc a afirmat că nu mai poate fi stabilit de autorităţi, ci poate fi doar influenţat prin politici monetare, salariale, fiscale sau prin legislaţie.

Referindu-se la impactul închiderii fabricii Nokia de la Jucu asupra exporturilor şI creşterii economice, Chideşciuc apreciază că "este pronunţat".

"Practic, exporturile de telefoane mobile reprezintă circa 4,5% din total exporturi şi aproximativ 1,5% din PIB (reprezentau cca 0% din PIB în 2007). Însă, exporturile de echipamente de acest gen se bazează şi pe importuri semnificative (circa 0,9% din PIB). În ipoteza încetării totale a exporturilor de telefoane mobile putem vorbi de un impact de până la 1 punct procentual în creşterea economică fiindcă dispariţia exporturilor e compensată parţial de scăderea importurilor".

În opinia lui Chideşciuc, putem presupune că exporturi mult diminuate vor exista (fabrica va fi probabil preluată), ceea ce presupune un impact în creşterea economică undeva între 0,5 şi 0,8 puncte procentuale. Această scădere se va vedea atât în cifrele de creştere economică din trimestrul patru 2011, cât şi din 2012.

"Probabil că impactul cel mai puternic va avea loc trimestrul patru 2011 când este posibil să vedem contracţie economică faţă de trimestrul trei 2011 (faţă de un Ă0,2% când ne aşteptăm noi acum)", consideră Chideşciuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO