Eveniment

China este câştigă teren: PIB-ul a crescut puternic, depăşind previziunile anterioare

China este câştigă teren: PIB-ul a crescut puternic,...

Autor: Dorin Oancea

18.04.2022, 08:22 65

Economia Chinei a încetinit în martie, scăderea consumului, a imobiliarelor şi a exporturilor eclipsând creşterea PIB-ului din primul trimestru, mai rapidă decât aşteptîrile, sugerând o înrăutăţire a perspectivelor, pe fondul restricţiile COVID-19 şi războiului din Ucraina, scrie Reuters.

Criza ucraineană a complicat sarcina factorilor de decizie politică, deoarece a intensificat presiunile asupra ofertei şi a costurilor materiilor prime, stimulând puternic inflaţia globală.

Produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut cu 4,8% în primul trimestru faţă de anul precedent, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, publicate luni, depăşind aşteptările analiştilor, care se aşteptau la un avans de 4,4% după o creştere de 4,0% în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Riscurile globale sporite cauzate de războiul din Ucraina, blocajele extinse din COVID-19 şi o piaţă imobiliară slabă sufocă cea de-a doua mare economie a lumii, iar unii economişti spun că riscurile de recesiune sunt în creştere.

Datele privind activitatea din luna martie au arătat că vânzările cu amănuntul s-au contractat luna trecută pe o bază anuală, pe fondul unor restricţii COVID extinse în întreaga ţară.

Consumul final a reprezentat 69,4% din creşterea PIB-ului Chinei în primul trimestru, în scădere faţă de ponderea de 85,3% din al patrulea trimestru al anului 2021, au arătat datele NBS.

Sectorul industrial a rezistat mai bine decât se aştepta, producţia înregistrând o creştere de 5,0% faţă de anul precedent, comparativ cu previziunile de 4,5%. Aceasta a fost totuşi în scădere faţă de o creştere de 7,5% înregistrată în primele două luni ale anului.

Vânzările de locuinţe în valoare în martie s-au prăbuşit cu 26,17% în ritm anual, cea mai mare scădere din ianuarie-februarie 2020, potrivit calculelor Reuters, ceea ce indică o adâncire a declinului pieţei imobiliare.

Analiştii spun că datele din aprilie vor fi probabil mai proaste, în condiţiile în care blocajele din centrul comercial Shanghai şi din alte părţi se prelungesc.

Piaţa forţei de muncă dă deja semne de stres. Rata şomajului la nivel naţional din China, bazată pe sondaje, a fost de 5,8% în martie, cea mai mare din mai 2020, şi în creştere de la 5,5% în februarie.

China şi-a propus o creştere economică mai lentă, de aproximativ 5,5% în acest an, dar unii analişti spun că acest obiectiv ar putea fi acum greu de atins fără măsuri de stimulare mai agresive.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO