Eveniment

China se schimbă la 180 de grade: Guvernul slăbeşte regulile anti-COVID într-o schimbare majoră de politică

China se schimbă la 180 de grade: Guvernul slăbeşte...

Autor: Dorin Oancea

07.12.2022, 11:52 72

China a anunţat miercuri cele mai importante modificări ale regimului său anti-COVID de la începutul pandemiei, în urmă cu trei ani, relaxând regulile care au limitat răspândirea virusului, dar care au afectat a doua economie a lumii şi au provocat proteste, scrie Reuters.

Relaxarea regulilor, care includ permisiunea ca persoanele infectate cu simptome uşoare sau fără simptome să stea în carantină la domiciliu şi renunţarea la testele pentru persoanele care călătoresc în interiorul ţării, reprezintă cel mai puternic semn de până acum că Beijingul îşi pregăteşte cei 1,4 miliarde de locuitori să trăiască cu boala.

Chiar dacă graniţele rămân în mare parte închise, cetăţenii au salutat perspectiva unei schimbări care ar putea aduce China înapoi în lume, la trei ani după ce virusul a apărut în oraşul central Wuhan.

Anunţul a urcat rapid pe primul loc în topul celor mai vizualizate subiecte de pe platforma chineză Weibo, mulţi oameni bucurându-se de perspectiva de a călători, deşi unii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la potenţialul mai mare de infectare.

Analiştii au salutat şi ei schimbarea care ar putea revigora economia şi moneda chinezească în declin şi ar putea susţine creşterea globală.

"Această schimbare de politică este un mare pas înainte", a declarat Zhiwei Zhang, economist şef la Pinpoint Asset Management. "Mă aştept ca China să îşi redeschidă complet graniţa cel târziu până la jumătatea anului 2023".

Anunţul a fost făcut după ce preşedintele Xi Jinping, care consideră lupta neîncetată a Chinei împotriva COVID ca fiind una dintre principalele sale realizări, a prezidat marţi o reuniune a biroului politic al Partidului Comunist.

Oraşe din întreaga China au fost cuprinse de proteste din cauza politicilor dure privind COVID la sfârşitul lunii trecute, în ceea ce a fost cea mai mare manifestare de nemulţumire publică de la venirea lui Xi la putere, în 2012.

În timp ce acele proteste s-au liniştit în câteva zile, pe fondul unei prezenţe intense a poliţiei, oraşele şi regiunile din întreaga ţară au început să anunţe un amalgam de măsuri de relaxare care au alimentat aşteptările pentru anunţul de miercuri.

Multe dintre măsurile luate de oraşe sau regiuni individuale au fost reflectate în lista de modificări de politică publicată miercuri de Autoritatea Naţională de Sănătate.

Gu Xiaohong, un oficial de top din medicina tradiţională chineză, a fost citat miercuri în ziarul de stat Beijing Daily, care a declarat că China ar trebui să schimbe numele oficial al COVID-19 pentru a reflecta mutaţia virusului şi că pacienţii cu simptome uşoare ar putea să se recupereze acasă.

Dar abordarea mai permisivă a declanşat o goană după medicamente preventive, deoarece unii locuitori, în special persoanele în vârstă nevaccinate, se simt mai vulnerabili la virus.

Yuanul chinezesc a cunoscut recent o revenire în raport cu dolarul, susţinut de perspectivele ca guvernul să relaxeze politica "zero-COVID".

Moneda este pe cale să înregistreze cel mai prost an de când China a unificat cursurile de schimb oficiale şi de piaţă în 1994.

Ca o dovadă în plus, exporturile şi importurile Chinei s-au contractat într-un ritm mult mai accelerat decât se estima, în noiembrie, conform datelor de miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO