Peste 50 de branduri de ciocolată artizanală sau produse pe bază de ciocolată aşteaptă 15.000 de vizitatori în acest weekend la Chocolate Saga, festival aflat la editia a cincea, care se va desfăşura la Sala Palatului.
"De la prima ediţie şi până la a cincea am cunoscut nume noi, am aflat că sunt multe premiate internaţional în domeniul ciocolateriei şi că sunt câteva sute de mici afaceri de familie în acest domeniu. Acum, avem prezente peste 50 de branduri. Multe ne însoţesc de la prima ediţie, dar şi-au exprimat dorinţa de a ni se alătura şi nume noi, atât pentru ciocolaterie, cât şi pentru produse conexe", spun reprezentanţii Eventorama, compania care organizează Chocolate Saga.
Printre ciocolatierii din România se numără atât branduri cunoscute, cât şi afaceri de familie care vând local, precum Damarin, Marsepe, Chocofashion, Chocoholics, Chocoloco, Boem Atelier, Sweeteria, Artizan Sweet Delight, Sixty7 Bakery, Synful, Glyko (produs în Buzău, deşi este un brand internaţional), Armoni, Kestar, Five Graces, Free Time, Corinne Chocolat, Poem Chocolat, Choco Van Nis, Nuts for Nuts, Sweet Boutique, Dulcinella, Nostalgic şi Ingres. Printre brandurile internaţionale prezente se numără Lindt, Kumasi, Valentino Chocolatier, Via Delice, Chocolate in a Bottle, Ginger Jack şi Blue Phoenix.
"Chocolate Saga s-a născut din dorinţa noastră de a consuma ciocolată premium autohtonă. Nu cunoşteam branduri, nici locaţii, nici ciocolatieri. Aşa a apărut ideea de a reuni într-un eveniment o seamă de maeştri ciocolatieri cu iubitorii de ciocolată. Acum, după trei ani, avem un festival în adevăratul sens al cuvântului", au subliniat reprezentaţii Eventorama.
În plus, dacă la început majoritatea vizitatorilor erau consumatori obişnuiţi, acum sunt informaţi, în căutarea gusturilor preferate, dar deschişi şi la noutăţi. Publicul explorează sortimente inedite precum ciocolata cu mămăligă picantă şi prune, pralina cu magiun şi cicoare pentru reglarea glicemiei, ciocolata cu ardei copt şi agrişe sau trufele cu urdă.
"Peste 50% dintre expozanţi aduc în expoziţie produse sănătoase, printre care şi pralina-probiotic, facuta cu zeamă de varză şi lapte fermentat de unul dintre cei mai talentaţi şi premiaţi ciocolatieri români", a spus Andreea Ilina, organizator al festivalului.
Pralina-probiotic, care va fi lansată la această ediţie, este concepută de Marinel Bejan, fondator al ciocolateriei Damarin. Reprezentanţii Damarin afirmă că obiceiurile de consum s-au schimbat nu doar în rândul iubitorilor de ciocolată, ci şi al celor care consumă dulciuri în general. Tot mai mulţi oameni preferă produse de calitate superioară, dar şi cu un conţinut redus de zahăr.
Damarin participă la târgul de ciocolată încă de la prima ediţie şi consideră că acest eveniment a contribuit la creşterea brandului. "Tendinţa pieţei este de creştere, iar ciocolata de slabă calitate pierde teren. Ne aşteptăm ca în viitor să ne bucurăm de sortimente tot mai deosebite, ceea ce ne motivează să inovăm constant şi acest lucru aduce beneficii economiei româneşti."
Rodica Bunea, formator în domeniul decorurilor de cofetărie şi ciocolatier, a remarcat o creştere a interesului pentru lucrul cu ciocolata în ultimii trei ani, dar şi a bucureştenilor de a-i descoperi, adăugând că este al treilea an şi a cincea ediţie a târgului Chocolate Saga, iar numărul de vizitatori a crescut cu aproximativ 30% de la o ediţie la alta, ceea ce arată faptul că interesul pentru piaţa ciocolatei artizanale este în creştere. Ea consideră că târgul Chocolate Saga a jucat un rol important în popularizarea produselor artizanale, greu de găsit în magazine. Tot mai mulţi reprezentanţi din HoReCa şi pasionaţi participă la cursurile sale, iar multe cofetării îşi extind oferta cu praline şi tablete, tendinţe care arată maturizarea pieţei şi interesul tot mai mare pentru produsele premium.
"Trendurile internaţionale în acest domeniu au influenţat inevitabil şi piaţa locală. Anul trecut, am asistat la o explozie a cererii pentru ciocolata umplută în stil Dubai, ceea ce a stimulat creativitatea ciocolatierilor, care au venit la târg cu reţete proprii, cu combinaţii inovatoare şi arome inedite", a spus ea.
Printre trendurile dulci de primăvară, ciocolatele Carpaţi şi Dunărea de la Dulcinella câştigă teren în faţa ciocolatei Dubai, pe fondul preferinţei pentru arome florale şi fructate.
"Produsele artizanale, realizate cu ingrediente naturale, sunt din ce în ce mai apreciate. Mai mult decât atât, în segmentul de cpfetărie, mulţi oameni caută o experienţă completă – un design prietenos, marketing inovator şi un sentiment plăcut atunci când ne calcă pragul", a spus Sergiu Diaconu, reprezentant al Dulcinella.
Chocofashion a menţionat că dacă în trecut clienţii preferau ciocolata tradiţională, cu arome clasice precum ciocolata cu lapte sau albă, acum se orientează către produse mai sofisticate, inclusiv ciocolată neagră şi single origin. „Astăzi, clienţii caută ciocolată artizanală cu ingrediente exotice şi combinaţii unice de arome. Produsele cu superalimente, precum ghimbirul sau chili, sunt apreciate pentru beneficiile lor nutriţionale, iar nuciferele – nuca, pecan, alune, fistic, migdale – sunt tot mai căutate.”
Produsele personalizate, precum ciocolata cu mesaje speciale sau ambalaje dedicate unor ocazii, sunt tot mai apreciate. „Adaptarea la aceste schimbări ne-a ajutat să rămânem relevanţi şi să ne consolidăm poziţia pe piaţă.”
Pentru această ediţie, Chocofashion aduce colecţia de Paşte, cu praline în formă de ou, figurine din ciocolată decorate şi tablete tematice. De asemenea, colecţia Gourmandise include fructe uscate, confiate sau proaspete, învelite în ciocolată, iar pralinele ediţie limitată aduc arome inedite, precum miere de salcâm cu tei, cappuccino şi Sakura, cu flori de cireşi.
"Anul acesta estimăm peste 15.000 de vizitatori în cele trei zile de festival. Creşterea există de la o ediţie la alta, pentru că festivalul a crescut şi am schimbat câteva locaţii pentru a putea acomoda fluxul de vizitatori. La Sala Palatului avem avantajul unui spaţiu mare, a mai multor intrări (faţă de Casa Ghica, locaţia în care am pornit acest eveniment), lucru care nu va mai duce la situaţia în care oamenii să aştepte la coadă pentru a intra, cum s-a întâmplat la cea de-a doua ediţie", au explicat reprezentanţii Eventorama.
În cele cinci ediţii, festivalul a strâns peste 60.000 de participanţi.
Adina Istrate, unul dintre organizatori, a spus că cererea pentru ciocolata artizanală creşte de la an la an, stimulând extinderea industriei. În Bucureşti, Poem a deschis o locaţie pe Calea Victoriei, iar Kestar a lansat primul concept Bean-to-Bar pe Bulevardul Regina Elisabeta, cu investiţii de aproape jumătate de milion de euro.
Cu o piaţă în expansiune şi un interes tot mai mare pentru ciocolată premium, România poate să devină un jucător important pe harta ciocolatei europene. Astfel, tot mai mulţi producători B2B se adresează acum şi consumatorilor, iar cofetăriile explorează segmentul business-to-business pentru dezvoltare.
“Viitorul ciocolatei artizanale în România sună promiţător, cu o tendinţă clară către produse premium. Consumatorii români devin din ce în ce mai conştienţi de importanţa calităţii ingredientelor şi a procesului de fabricaţie. Ciocolata artizanală, realizată din boabe de cacao premium şi fără aditivi sau conservanţi, este foarte apreciată. (...) Ciocolata artizanală se reinventează constant”, a subliniat Ştefan Negoiţă, reprezentantul Chocofashion.
Datorită cererii atât din partea publicului larg, cât şi a producătorilor locali de ciocolată, organizatorii Chocolate Saga au decis să se extindă la nivel naţional şi să mai adăugăm două ediţii în programul de evenimente pentru 2025. Anul acesta, pe lângă cele două ediţii din Bucureşti, vor fi prezenţi şi la Cluj-Napoca (11-13 aprilie) şi Iaşi (14-16 noiembrie).
În 2024, piaţa ciocolatei din România a fost estimată la aproximativ 600 de milioane de euro, cu un consum mediu de circa 5 kg de ciocolată pe locuitor. Producţia locală a fost de aproximativ 5.000 de tone, valorând între 50 şi 60 de milioane de euro, ceea ce acoperă mai puţin de 10% din necesarul anual al ţării, motiv pentru care România este în top trei importantori de ciocolată la nivel european.
„Anul 2024 a fost unul dificil pentru industria ciocolatei, din cauza dublării preţului boabelor de cacao şi a creşterii TVA-ului la produsele dulci de la 9% la 19%. Aceşti factori au dus la majorarea costurilor de producţie, afectând atât producătorii, cât şi consumatorii. Însă piaţa continuă să se dezvolte constant şi susţinut”, a spus Marian Anghel, director general al Omnia Gusti.
Piaţa ciocolatei din România continuă să crească, iar reprezentantul Omniagusti estimează o creştere de 10% până la finalul anului 2025.