Eveniment

Cifra de afaceri din comerţul auto a scăzut cu 14% în primele patru luni ale anului. În aprilie, afacerile s-au prăbuşit cu 45%

Cifra de afaceri din comerţul auto a scăzut cu 14% în...

Autor: Cristina Bellu

21.06.2020, 11:40 456

Volumul cifrei de afaceri din co­merţul cu autovehicule şi moto­ci­clete, serie brută, a consemnat în primele patru luni ale anului o scădere de 14,7% comparativ cu perioada simi­lară din 2019, ca urmare a deprecierii cu 20% a afacerilor la comerţul cu auto­vehicule şi cu 14% a celor din comerţul cu piese şi accesorii pentru auto­vehicule.

În acelaşi timp, afacerile din segmentul de întreţinere şi reparare a motocicletelor au crescut cu 48,6%, iar cele din întreţinerea şi repararea autovehiculelor cu 1,3%, potrivit datelor transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Totodată, în perioada ianuarie-aprilie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 13,1%. 

În luna aprilie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete, serie brută, s-a prăbuşit cu cu 45,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul scăderii cu peste 52% a afacerilor înregistrate la comerţul cu autove­hicule, cu 40% a celor din activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor şi cu 36% în comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule.

Pe serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut în aprilie cu 44,7%, faţă de aprilie 2019. „Datele surprind impactul crizei COVID-19 şi al măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul Romaniei începand  cu 16 martie 2020“, transmit reprezentanţii INS.  

Comparativ cu luna martie, în aprilie, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o scădere cu 36,9%, ca urmare a scăderilor  înregistrate la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor de 43,1%, la comerţul cu autovehicule de 41,6% şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule de 28,9%. 

„Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atat din activitatea principală, cat şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vanzarea sau transferul de mijloace fixe“, specifică INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO