Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu atovehicule şi motociclete) a crescut în primele patru luni din an cu 0,9% faţă de perioada echivalentă din 2014 ca serie ajustată şi cu 0,8% ca serie brută, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Avansul din primele patru luni ale anului a avut la bază o creştere a comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii cu 10,3%, a comerţului cu ridicata nespecializat cu 9,7%, a celui pentru alte maşini, echipamente şi furnituri cu 6,9% şi a celui pentru echipament informatic şi telecomunicaţii cu 3,8%, ca serii ajustate. Creşterea vine după ce Statistica anunţase un avans al cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor de 6,1% în primele patru luni ale anului.
Totuşi, în ceea ce priveşte datele lunare, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a scăzut în aprilie cu 2,7% faţă de martie ca serie ajustată în funcţie de sezonalitate şi numărul de zile lucrătoare şi cu 8,1% ca serie brută. Faţă de luna aprilie a anului trecut, indicatorul a crescut cu 2,1% ca serie ajustată, iar ca serie brută s-a redus cu 0,3%.
Comerţul cu ridicata este sectorul cu cea mai mare cifră de afaceri din economie, companiile având afaceri totale de 235 de miliarde de lei în 2013. În comerţul cu ridicata activau în 2013 aproape 68.000 de companii cu 300.000 de salariaţi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Sectorul este dominat de reţelele de magazine cash & carry, de distribuitorii de bunuri de consum, de distribuitorii farma, de traderii de cereale, de distribuitori din IT şi industria mobilei.
Potrivit analiştilor, cererea internă va fi principalul motor al creşterii economice în acest an. Prognoza de primăvară a Comisiei Europene vede o creştere economică de 2,8% anul acesta, susţinută în primul rând de un avans al consumului privat de 3,5%.