Eveniment

Cifre neaşteptate: Apetitul pentru mariaj începe să îşi revină. În iulie, numărul căsătoriilor s-a dublat faţă de luna precedentă

Cifre neaşteptate: Apetitul pentru mariaj  începe să...

Autor: Ramona Cornea

11.09.2020, 16:30 112

În luna iulie a acestui an s-au înregistrat mai mult de 11.000 de căsătorii, cu aproape 5.800 mai multe decât în luna iunie.

În luna iulie 2020, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 11.168 căsătorii, cu 5.779 mai multe decât în luna precedentă, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Deşi înregistrează o creştere semnificativă comparativ cu luna precedentă, numărul căsătoriilor din iulie a fost cu 5.625 mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi lună din anul precedent.

 Numărul căsătoriilor înregistrate la oficiile de stare civilă s-a înjumătăţit în primele şase luni ale anului 2020, când au fost consemnate doar 25.500 de astfel de evenimente faţă de aproape 50.000 în primul semestru din 2019, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mai mult, pe fondul restricţiilor impuse de autorităţile locale pentru a opri răspândirea pandemiei de COVID-19, în perioada martie – iunie 2020 au fost înregistrate 13.339 de căsătorii, cu peste 20.000 mai puţine comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

Cu toate că autorităţile nu au interzis căsătoriile la primărie, au fost restricţii cu privire la numărul persoanelor care puteau participa la un astfel de eveniment, iar restaurantele şi terasele au fost închise în timpul stării de urgenţă. Comparativ cu anul trecut, cea mai mare scădere a numărului de căsătorii de la oficiile de stare civilă a fost în luna mai, când au fost cu peste 10.000 mai puţine astfel de evenimente. A doua cea mai mare scădere a fost în luna iunie când numărul căsătoriilor a fost de 5.389, cu 8.949 mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi lună din anul precedent. 

Alfred Bulai explica anterior pentru Ziarul Financiar că numărul redus al căsătoriilor este legat şi de faptul că tinerii nu puteau să se cunune şi la biserică şi să organizeze petreceri mari, unde să invite o mare parte a comunităţii apropiate lor. Există şi o perspectivă economică a acestui fenomen deoarece nunta la români presupune cheltuieli mari, iar tinerii vor să acopere aceste costuri cu ajutorul invitaţilor, iar în timpul pandemiei numărul invitaţilor la un astfel de eveniment a fost limitat, mai spunea el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO