Eveniment

Cifrele dezastrului: Rusia a ucis sute de civili în Harkov folosind muniţii cu dispersie

Cifrele dezastrului:  Rusia a ucis sute de civili în...

Autor: Cosmin Pirv

13.06.2022, 08:32 28

Rusia a ucis sute de civili în Harkov folosind muniţii cu dispersie, interzise pe scară largă, potrivit unui nou studiu realizat de Amnesty International, citat de BBC.

Amnesty International a anunţat că a găsit dovezi că forţele ruseşti au folosit în mod repetat bombe şi muniţii cu dispersie - rachete care aruncă mine mai mici care explodează ulterior la intervale de timp programate.

Jurnaliştii de la BBC susţin că au vizitat cinci locuri în cartiere rezidenţiale din Harkov şi au văzut dovezi ale folosirii acestor arme controversate.

„Aceste impacturi provin de la muniţiile cu dispersie, este o semnătură clasică”, a declarat Mark Hizney, cercetător senior în cadrul diviziei de armament a Human Rights Watch, un grup de campanie. „Iar într-o imagine se poate vedea o rămăşiţă a unei aripioare stabilizatoare de la una dintre submuniţii”, a spus el.

Muniţiile cu dispersie sunt controversate, deoarece acestea detonează în aer şi eliberează un grup de bombe mai mici care cad fără discriminare pe o suprafaţă mare, punând în pericol civilii.

Peste 120 de ţări au semnat un tratat care interzice utilizarea acestor arme - deşi nici Rusia şi nici Ucraina nu sunt semnatare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO