Eveniment

Cinci întrebari despre cutremurul de pe pieţele financiare cu un tânăr român care lucrează o bancă de investiţii în Tokyo: "Nu suntem nici la jumătate faţă de momentul Lehman Brothers"

Cinci întrebari despre cutremurul de pe pieţele financiare cu un tânăr român care lucrează o bancă de investiţii în Tokyo: "Nu suntem nici la jumătate faţă de momentul Lehman Brothers"

Autor: Sorin Pâslaru

07.08.2011, 11:22 3198

1. Ce explicatii aveti voi pentru scadereabrutala de joi a pietelor ?

Este o urmare a rezultatelor economicenegative care s-au adunat. Intr-un fel investitorii isi dau seamaca poate nu e asa de rapida recuperarea economica pe cat credeauei. Daca te uiti la indicii bursieri majori inainte de aceastacorectie, ai fi putut crede ca economia e la viteza maxima, darrealitatea este ca recuperarea economica dureaza si are nevoie deinitiative private si publice. In plus, ceea ce se intampla acumeste o reasezare a realitatilor economice, este un proces detransformare, de regenerare. Tot ce insemna realitate economicapana acum cativa ani, este contestat: care este rolulorganizatiilor financiare, care este rolul guvernelor inmanagementul crizelor macroeconomice, cata putere si credibilitateau decidentii economici? In momente de incertitudine, este normalca investitorii sa abandoneze si sa se refugieze pe aur si francelvetian sau yen japonez. Iar abandonarea, in termeni economici, esinonim cu "sell-off" (vânzarea acţiunilor), iar sell-off estetocmai ce se intampla.


2. Crezi ca urmeaza o noua perioada derecesiune?

Global, probabil ca nu. Sa nu uitam ca Asia adevenit motorul economiei mondiale. În SUA, probabil ca se vaproduce recesiune, dar pe termen scurt. SUA a reusit de atatea orisa se reinventeze, potentialul de regenerare este enorm; ceea ce letrebuie este sa se poata concentra mai putin pe lupta politica, simai mult pe decizii "smart" legate de economie si cheltuielimilitare. Europa, probabil ca nu. Europa are o problema legata dedatoriile Italiei, Spaniei, Greciei, Irlandei. Nu cred ca se poatevorbi de destramarea EUR (zona euro-n.red.). Sunt prea multeinterese la mijloc care protejeaza EUR de destramare. EUR isi vareveni. Ceea ce e nevoie e sa poata lasa pe cei care nu pot platisa dea faliment. Dar tocmai asta este dilema. Si sa nu uitam caGermania are nevoie de EUR: Germania este exportatorul numarul unual Europei si un EUR devalorizat le da un avantaj enorm la exportsi venituri suplimentare.


3. Cum ati simtit scaderile? A fost din nouun "mic cutremur"?

A fost surprinzator sa vad procentele descadere a cotatiilor institutiilor financiare (peste 5% pentrubăncile mari de pe Wall Street şi din Marea Britanie) .Volatilitatea de pe piata reaminteste de vara si toamna lui2008.


4. Cum crezi ca va deschide piataluni?

Stirea recenta este legata de retrogradarearatingului de risc al SUA de la AAA la AA+. E bine ca exista unweekend inainte ca piata financiara sa-si spuna opinia princotatii. Este sufficient timp pentru ca investitorii sa se calmezeputin. Pe piata Forex (valutară) probabil ca vom vedea volatilitatecrescuta. Pe piata de actiuni, probabil ca vom vedea scaderi ladeschidere, desi am un feeling ca vom inchide pe pozitiv. Vineri auanunţat ca joburile au crescut in SUA, ceea ce poate da un kickpozitiv (un impuls - n.red.)pe piete. In plus, desi e oretrogadare, e ceva care déjà multi traderi au inclus înpreţ.

5. Trebuie sa ne pregatim pentru un nouLehman Brothers?

Probabil ca nu. Guvernele au invatat saactioneze la timp pentru a proteja pietele financiare. Eu lucram laLehman Brothers pana la faliment, si pot sa-ti spun din punct devedere pur personal, ca ceea ce se intampla acum nu are nici pejumatate din intensitatea acelormomente/evenimente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO