Eveniment

Cinci ofertanti pentru constructia podului Vidin-Calafat

26.05.2006, 00:00 15

Bulgaria a invitat cinci grupuri pentru a licita in vederea obtinerii unui contract de 236 de milioane de euro (301,6 mil. dolari) destinat construirii podului peste Dunare care va uni porturile Vidin si Calafat, potrivit unui comunicat al ministerului bulgar al transporturilor, citat de Reuters.

Podul cu o lungime de doi kilometri, situat in apropierea granitei cu Serbia, are rolul de a crea o noua legatura si de a permite dezvoltarea relatiilor comerciale intre Bulgaria si Romania, dupa aderarea celor doua state la Uniunea Europeana.

"Am trimis invitatii catre cinci candidati. Termenul de depunere a ofertelor expira la 15 septembrie, iar deschiderea lor este prevazuta la 18 septembrie", se arata in comunicat.

Ministerul a precizat ca invitatiile au fost facute unui consortiu format din compania germana Hochtief si cea spaniola Obrascon Huarte Lain si altor doua consortii conduse de grupurile franceze Bouygues si Vinci.

Un alt grup este format din companiile ed.Zublin din Germania, Alpine Mayreder din Austria si Eiffel Construction din Franta.

Al cincilea ofertant este FCC Construccion, din Spania.

Potrivit contractului, 226 de milioane de euro vor servi la construirea unui pod cu patru benzi de circulatie, o linie feroviara, precum si a unui depozit destinat marfurilor transportate pe calea ferata, in apropierea podului. Restul fondurilor vor fi utilizate pentru planificarea lucrarilor si finantarea activitatilor premergatoare constructiei.

Ministerul Transporturilor anticipeaza ca semnarea contractului cu grupul castigator ar putea avea loc in luna decembrie. Lucrarile de constructie ar trebui sa debuteze in mai 2007, iar podul ar putea fi finalizat la jumatatea anului 2010, cu o intarziere de un an fata de previziunile facute cu ocazia lansarii licitatiei, anul trecut.

Podul face parte dintr-un coridor paneuropean destinat imbunatatirii infrastructurii de transport intre Europa Centrala si statele din sudul extrem al continentului, Grecia si Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO