Eveniment

Cine a pus mâna pe cele mai valoroase contracte? CFR, prin sucursala de la Iaşi, CNAIR şi CNI şi-au adjudecat cele mai valoroase contracte de achiziţii publice în 2020, de peste 8 mld. lei cumulat

ANALIZĂ

Cine a pus mâna pe cele mai valoroase contracte? CFR,...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

02.04.2021, 16:15 1132

♦ Primele 20 de autorităţi din România au încheiat în 2020 contracte de achiziţie publică de 14,4 mld. lei, adică 42% din cuantumul celor 33,8 mld. lei, cât reprezintă primele 500 de autorităţi, clasificate după valoarea contractelor semnate anul trecut.

Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi, Compania Naţio­nală de Administrare a Infras­tructurii Rutiere (CNAIR) şi Compania Naţională de In­vestiţii (CNI) sunt au­torităţile care ocupă po­diu­mul în clasamentul celor mai valoroase contracte de achiziţii publice în­cheiate în 2020, arată o analiză făcută de ZF pe ba­za datelor furnizate de platforma Confidas.ro.

Cu contracte în cuantum de 3,7 mld. lei, Compania Naţională de Căi Ferate CFR, prin Sucursala Regională CF Iaşi - Serviciu Achiziţii Publice, şi-a adjudecat astfel prima poziţie. Reprezen­tanţii companiei spun însă că valoarea este mai mică.

„În anul 2020, Sucursala Regională CF Iaşi a încheiat contracte de achiziţie publică în valoare de 17.337.874,02 (fără TVA), respectiv 20.287.644,44 lei (cu TVA), valoare care diferă de suma menţionată în solicitarea dumneavoastră“, spun oficialii CFR.

Printre obiectele contractelor se numără furnizarea de gaze naturale şi com­bustibil, servicii de salubrizare, refacerea terasamentelor, reparaţii, modernizări ale trecerilor la nivel cu calea ferată.

Pe locul al doilea conform datelor transmise de Confidas se află CNAIR, care a încheiat în 2020 peste 1.200 de contracte de achiziţii publice cu valori cuprinse între 1 leu şi 680 de milioane de lei. Cumulat, valoarea acestor contracte depăşeşte 3,6 miliarde de lei.

Compania Naţională de Investiţii are contracte încheiate anul trecut în valoare de aproape 1,3 miliarde de lei. Săli polivalente, stadioane, bazine de înot sunt, în cea mai mare parte, tipuri de investiţii care atrag bani de la CNI.

Astfel, primele trei autorităţi au încheiat anul trecut contracte de peste 8,5 miliarde de lei cumulat, CFR şi CNI adjudecându-şi proiecte de peste 3 miliarde de lei fiecare.

Din datele furnizate de Confidas.ro reiese că primele 20 de autorităţi din România au încheiat în 2020 contracte de achiziţie publică de 14,4 miliarde de lei, adică 42% din cuantumul celor 33,8 miliarde de lei, cât reprezintă primele 500 de autorităţi, clasificate după valoarea contractelor semnate anul trecut.

„În general, sunt mai multe contracte semnate în ultimul an, după cum spun antreprenorii cu care interacţionăm, dar important este ca aceste proiecte să se finalizeze. Numărul şi valoarea contractelor este un indicator de luat în seamă, dar au mai fost contracte şi în anii trecuţi, care însă nu s-au finalizat“, spune Irina Forgo, director al Federaţiei Patro­natelor Societăţilor din Construcţii.

Compania de Apă Oltenia, municipiul Timişoara, judeţul Neamţ, Compania de Apă Someş sunt alte autorităţi şi administraţii locale care au încheiat contracte de achiziţii publice valoroase anul trecut, de peste 400 mil. lei fiecare.

Între primele 20 de autorităţi se regăsesc şi Transelectrica - compania naţională de transport al energiei electrice, Transgaz - operatorul care asigură transportul a 90% din gazele naturale consumate în România, dar şi o unitate militară din Focşani.

Anul 2021 a început în forţă din punctul de vedere al licitaţiilor, doar în primele două săptămâni instituţiile statului publicând peste 2.800 de anunţuri de achiziţii publice, cele mai multe sunt pe domeniile construcţii, auto şi IT. Companiile ar participa la mai multe licitaţii publice dacă cerinţele instituţiilor publice nu ar fi de multe ori exagerate, spunea în ianuarie Sergiu Sava, manager al platformei Licitatia.ro, care moni­torizează licitaţiile publice din România. Numărul redus de participanţi duce însă la o concurenţă mai mică şi la reluarea unor licitaţii din lipsa ofertelor. Sergiu Sava estima atunci că în 2021 firmele vor fi mult mai interesate de achiziţii publice faţă de anii anteriori şi vor oferta la mai multe licitaţii, pe fondul crizei şi al închiderii temporare a activităţilor din mai multe sectoare.