Eveniment

Cine da note Romaniei in fata investitorilor straini? Oamenii care stau in spatele agentiilor de rating

Cine da note Romaniei in fata investitorilor straini? Oamenii care stau in spatele agentiilor de rating
26.01.2010, 23:15 41

In prezent, Romania mai primeste calificativ cu recomandare deinvestitie (investment grade) doar din partea Moody's, pentru caFitch si S&P au retrogradat, inca din 2008, ratingul de credital tarii noastre la nivel speculativ (non-investment grade, saujunk). Business Magazin a incercat sa vada cine sunt analistiiresponsabili de ratingurile Romaniei si cat de mult conteaza acumjudecatile lor pentru investitori. "Este important sa luam pulsuleconomiei din toate directiile, sa vedem unde sunt problemelemajore sau unde pot aparea primele semne de redresare economica.(...) Observam multe in vizitele dintr-o tara, inclusiv traficul,masinile luxoase si gradul de ocupare din hotelurile in care suntemcazati", spune Kenneth Orchard, analistul Moody's responsabil deRomania si de regiunea Europei Centrale si de Est, un canadian carede sapte ani locuieste la Londra. Marko Mrsnik este directorasociat in departamentul de ratinguri suverane pentru Europa alStandard & Poor's (S&P) si se ocupa direct de Franta,Belgia, Grecia, Bulgaria, Serbia, Croatia si Romania. "In timp cepentru fiecare tara avem un analist principal si unul secundar,ratingul este rezultatul muncii unui comitet de analiza, nu al unuisingur analist", spune Mrsnik. Aceasta echipa de analiza se poateconsulta, precizeaza economistul, cu alte departamente din cadrulS&P, asa cum sunt analistii sectorului bancar saueconomistul-sef pentru Europa.

Cititi mai multe despre cum se dau ratingurile de tara si cinele acorda in revista Business Magazin

  • Kenneth Orchard, Moody's: Observam multe in viziteledintr-o tara, inclusiv traficul, masinile luxoase si gradul deocupare din hotelurile in care suntem cazati.
  • Marko Mrsnik, Standard & Poor's: In timp cepentru fiecare tara avem un analist principal si unul secundar,ratingul este rezultatul muncii unui comitet deanaliza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO