Eveniment

Cine este Cătălin Predoiu, noul premier interimar - biografie. Lansat în politică de Tăriceanu, el a dezertat la Băsescu. "Am acceptat propunerea preşedintelui"

Cine este Cătălin Predoiu, noul premier interimar - biografie

Autor: Mediafax

06.02.2012, 12:30 5060

A fost lansat în politică de Tăriceanu şi a dezertat la Băsescu, Cătălin Predoiu este noul premier interimar. Socrul lui este unul dintre cei mai influenţi avocaţi.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, informează, printr-un comunicat de presă, că a acceptat propunerea preşedintelui Traian Băsescu de a-şi asuma funcţia de prim-ministru interimar.

"Doresc să informez opinia publică despre faptul că luni, 6 februarie 2012, am acceptat propunerea Preşedintelui României de a-mi asuma funcţia de Prim-ministru interimar", se arată în comunicatul citat.

De îndată ce Decretul Prezidenţial de numire în funcţie va fi publicat în Monitorul Oficial, Predoiu spune că îşi va exercita atribuţiile constituţionale, în special cele prevăzute de articolului 107 alin. (3) şi (4) şi art. 110 alin. (2) - (4) din Constituţie.

"Doresc să asigur cetăţenii că instituţiile statului îşi vor continua în mod normal activitatea, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare", arată sursa citată.

Preşedintele Traian Băsescu a luat act, luni, de demisia lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru şi a semnat decretul de numire a lui Cătălin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, a luat act de demisia premierului Emil Boc şi, în temeiul articolelor 94 lit. (c), 100 alin. (1), 106 şi 107 alin (3) din Constituţia României republicată, precum şi al articolelor 5 şi 9 alin (1) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, a semnat Decretul de numire a domnului Cătălin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern", informează Administraţia prezidenţială.

Cătălin Predoiu nu este membru de partid şi a deţinut portofoliul Justiţiei în mai multe Cabinete. Primul mandat l-a deţinut în ultima parte a mandatului Guvernului Tăriceanu, iar apoi a fost desemnat şi în Cabinetul Boc.

Cătălin Marian Predoiu s-a născut la data de 27 august 1968 în oraşul Buzău.

Studii:
A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (doctorat în Drept Comercial, summa cum laudae, 2004).
A urmat Programul de instruire în practica dreptului comercial din cadrul Baroului din Caen, Franţa (1994).

Activitate academică:

1994 - 2007 - a fost predat Dreptul Comercial în cadrul Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti (1994 - 2007)
Activităţi funcţii:
1991 - Baroul Bucureşti, România
1995 - Asociat fondator al SCA Racoţi - Predoiu
2003 - Baroul Bucureşti, Membru al Consiliului Baroului
2005 - Avocat asociat al SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu

Pe 29 februarie 2008 a fost numit ministru al Justiţiei.

Pe 2 octombrie 2009 a fost numit ministru interimar al Afacerilor Externe, după demisia ministrului PSD Cristian Diaconescu.

Pe 23 octombrie 2009, Cătălin Predoiu a fost nominalizat de primul-ministru Lucian Croitoru pentru portofoluiul Justiţiei.

Pe 18 decembrie 2009 a fost nominalizat ca ministru independent al Justiţiei.

Altele:
Experienţă:
A oferit asistenţă juridică în numeroase tranzacţii comerciale, inclusiv proiecte societare complexe, reorganizări şi restructurări de societăţi, precum şi alte aspecte societare.
Are o experienţă semnificativă în sectorul bancar, incluzând acordarea de servicii de asistenţă juridică şi reprezentarea creditorilor şi debitorilor în contracte de împrumut şi contracte de garanţie internaţionale, redactarea de opinii legale cu privire la contractele de împrumut şi contactele de garanţie internaţionale, acordare de servicii de asistenţă juridică şi reprezentare în procesul de organizare a unor structuri societare bancare, în procesul de achiziţii de instituţii bancare şi în alte numeroase operaţiuni bancare, precum şi redactarea unor regulamente bancare.
A acordat servicii de asistenţă juridică şi reprezentare în proiecte de finanţare şi în parteneriate public-private.
A acordat servicii de asistenţă juridică şi reprezentare a clienţilor în faţa unor organisme şi agenţii guvernamentale, precum şi în faţa instanţelor de judecată în cadrul unor dispute născute din acţiuni guvernamentale, asigurarea unei abordări complexe a problematicilor având legătură cu instituţiile guvernamentale.
S-a implicat în proiecte de fuziuni şi achiziţii, reprezentarea ofertanţilor, consultanţilor financiari, corporaţiilor bancare, precum şi a altor părţi implicate în diverse tranzacţii de acest tip, de la transferuri de bunuri şi acţiuni negociate la nivelul unor societăţi private mici la preluări de mare amploare, în importante domenii ale industriei.

Publicaţii şi premii:
- "Societăţile comerciale", ediţia a doua revizuită, Bucureşti, 2003, co autor
- "Consideraţii privind noţiunile de activitate bancară şi credit bancar", Bucureşti, 2003
- "Băncile în contextul legislaţiei antiinfracţionale. Obligaţii legale speciale", Bucureşti, 2003
- "Societăţile comerciale", prima ediţie, Bucureşti, 2001, co-autor
- "Operaţiunile de creditare din interiorul unui grup de societăţi ", Bucureşti, 1996

- Premiul Simion Bărnuţiu acordat de Academia Română, pentru un volum cu privire la societăţile comerciale , 2003
- Premiul I.L.Georgescu acordat de Uniunea Juriştilor din România, pentru un volum cu privire la societăţile comerciale 2001
Informaţii suplimentare:
Ministrul desemnat al Justiţiei, Cătălin Predoiu, are 41 de ani, a fost avocat şi este pe cale de a obţine ministeriatul după ce a mai deţinut acest post pentru mai puţin de un an.

Predoiu s-a născut la 27 august 1968, în Buzău.

A absolvit Colegiul Naţional BP Haşdeu (1986), Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept (licenţiat în Drept, 1991), Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept (doctorat în Drept Comercial, summa cum laudae, 2004).

El a urmat un program de instruire în practica dreptului comercial, la Baroul din Caen, în 1994. în perioada 1994 - 2007, a fost profesor de Drept Comercial, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.

în 2001, a primit Premiul "I.L.Georgescu" acordat de Uniunea Juriştilor din România, pentru lucrarea "Societăţile comerciale", iar în 2003, pentru aceeaşi lucrare a primit Premiul "Simion Bărnuţiu" acordat de Academia Română.

în perioada 1991 - 1995 a fost avocat, apoi până în 2005 asociat fondator al SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu, iar din 2005 a devenit avocat asociat al SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu (din 2005).

El este specialist în tranzacţii bancare şi financiare, asigurând servicii de asistenţă legală unor bănci şi unor clienţi instituţionali din acest domeniu, inclusiv cu privire la probleme legate de reglementări privind dreptul valutar şi controlul fiscal, metode de finanţare, contracte de credit şi proiecte de restructurare.

Predoiu este membru în Comisia Permanentă a Uniunii Naţionale a Barourilor din România (din 2007), Baroul Bucureşti, Membru în Consiliul Baroului (2003 - 2007), Baroul Bucureşti, România (din 1991), Uniunea Naţională a Barourilor din România (1991), International Bar Association (1999).

Predoiu a mai deţinut portofoliul Justiţiei în Cabinetul Tăriceanu, fiind numit în funcţie la 29 februarie 2008.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Predoiu a candidat din partea PNL pentru un mandat de deputat într-un colegiu din Buzău, dar a fost surclasat de candidatul PSD.

în aprilie 2008, la instalarea în funcţia de ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu declara că, în 1991, a semnat o adeziune de membru al PNL - Aripa Tânără, frecventând întrunirile politice până în 1992 inclusiv, iar în 1993 formaţiunea şi-a încetat activitatea.

în 22 decembrie 2008, Predoiu a fost numit, ca independent, ministru al Justiţiei în Guvermul Emil Boc I, el menţinându-se în funcţia după demisia în bloc, din 1 octombrie 2009, de la guvernare a membrilor PSD. Predoiu a deţinut în paralel şi funcţia de ministru interimar al Afacerilor de Externe.

Guvernul Emil Boc II a căzut, în 13 octombrie, după ce Parlamentul a adoptat o moţiune de cenzură, iar preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat premier pe Lucian Croitoru.

Vineri, 23 octombrie 2009, Cătălin Predoiu a fost nominalizat de primul-ministru Lucian Croitoru pentru portofoluiul Justiţiei.

Cătălin Predoiu este căsătorit şi are doi copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO